Náš provoz zůstává nepřerušen. Doporučujeme platby kartou nebo převodem, abyste se vyhnuli kontaktu s kurýrem nebo obsluhou.

Vajíčka: Mýty a benefity

jsou vejce zdravá

 

Je čas podrobněji se podívat na skromné ​​slepičí vejce a zjistit, proč ho někteří lidé označili jako „to nejlepší jídlo“.

Vejce a nutriční hodnoty

Vejce jsou dobře známá tím, že jsou plná bílkovin, a proto jsou skvělou potravinou pro každého, kdo chce budovat a udržovat svaly.

6 g kvalitních bílkovin v jednom vejci, přičemž přibližně 3,5 g pochází z bílku a 2,5 g ze žloutku. Dále také poskytuje velké množství esenciálních aminokyselin potřebných pro to, aby bílkoviny prospívaly tělu. Výsledkem je, že konzumace vajec může přinést výhody při hubnutí, svalového přírůstku a dokonce vám zlepší zdraví kostí! Kromě přiměřeného množství bílkovin obsahuje jedno velké vejce 5 g zdravých tuků (ze žloutku), nulový cukr a působivý seznam 13 vitamínů a minerálů!

 

Jaké vitamíny a minerály obsahují vejce:

  • Vitamin A
  • Vitamin B1
  • Vitamin B6 a 12
  • Vápník
  • Draslík
  • Kyselina listová
  • Zinek

 

Každé vejce navíc obsahuje pouze asi 70 kalorií, takže pokud se stanou součástí vašeho jídla, budete se cítit spokojeni a můžete přestat jíst nezdravé svačinky nebo čokoládové tyčinky!

 

Kdy jíst vejce?

Vejce jsou tak univerzální, jak jen může potravina být. Vařte je, míchejte je, smažte je na trošce panenského olivového oleje nebo si dejte chutnou omeletu s nízkotučným sýrem a houbami! Vejce plná všech výše uvedených živin jsou ideální svačinkou (bez ohledu na denní dobu, která může být), tak proč misku s cereáliemi nebo jogurtem nenahradit míchanými vejci na toastu? Je to ideální způsob, jak začít den!

 

Alternativa:

 

- Vařená vejce jsou skvělé jídlo, které můžete mít na cestách. Uzavřete je do krabičky nebo do potravinářské fólie.  Dobře se přenáší a lze je snadno vzít do posilovny a sníst hned po cvičení.

- Vařené bílky jsou skvělou svačinkou, kterou si můžete dát v noci. Plné, vysoce bílkovinné jídlo, které přes noc pomáhá při regeneraci svalů. Vyzkoušejte s trochou pálivé omáčky nebo skořici při chuti na sladké!

- Přidejte je do bílkovinných palačinek - 2 vejce, jednu odměrku proteinu, banán, oříškové máslo (můžete přidat cokoliv, na co máte chuť)

- Přidejte vaječný proteinový prášek do smoothies, šejku, palačinek a dalších dobrot.

 

Polemika o žloutku

Dlouhou dobu nám všichni říkali, že žloutky jsou pro nás špatné. Kdokoli ve zdravotnictví vám řekne, že žloutky jsou plné tuků a cholesterolu a jejich konzumace může vést k vysokému krevnímu tlaku. Je však zajímavé vědět, že cholesterol ve vaší každodenní stravě nebyl prokázán, že zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Názor se v poslední době trochu změnil, nebo více. Vědecké studie ukázaly, že konzumace jednoho vaječného žloutku denně nemá žádný vliv na hladinu cholesterolu. Ve skutečnosti naše játra produkují významné množství cholesterolu denně  a o něco méně, když jíme vejce. Výsledkem je rovnováha cholesterolu v krvi, ne více ani méně!

 

Klíčem je, rozdělení porcí

 

Nejím každý den celá vejce, ale pokud dělám omeletu se 4 vejci, nechám si tam alespoň 2 žloutky pro nějaké živiny a zdravé tuky.

 

Syrová vejce

 rocky a syrová vejce

 

Všichni jsme viděli, jak je Stallone rozbije do skleničky a vypije syrová, ale je skutečně bezpečné jíst syrová vejce? Vše záleží na tom, kam se díváte nebo s kým mluvíte. Ti, kdo jsou proti konzumaci syrových vajec, tvrdí, že existuje riziko nákazy salmonelou.

Ti, kdo jsou v protilehlém rohu, věří, že konzumace syrových vajec je neškodná věc a pokud existuje riziko nákazy salmonelou, jsou šance až 30 000 nebo 40 000 ku 1.

 

Lze tedy konzumovat syrová vejce.

 

Také mám tendenci používat syrové vaječné bílky kvůlií vlhkosti do mých domácích proteinových tyčinek! Na konci dne je to otázka osobní volby, ale nikdy jsem nezažil žádné škodlivé účinky. Za zmínku stojí také to, že jste je mohli jíst doma nebo v restauraci, aniž byste o tom věděli. Syrová vejce se někdy používají například v domácí majonéze, salátovém dresingu, pěně, pudinku, zmrzlině a tiramisu!

 

Vyzkoušejte kachní vejce

 

V dnešní době jsou kachní vejce snadno dostupná ve většině supermarketů a dokonce jsem je koupil v nezávislých řeznictvích.

Jsou podstatně větší než průměrné slepičí vejce a jsou o něco bohatší na chuť.

Kachní vejce obsahují průměrně 9 g bílkovin a přibližně 130 kalorií!

Také zůstávají déle čerstvější díky silnější skořápce. Pokud chcete změnu, vyzkoušejte je a uvidíte.

 

 kachní vejce

 

Recept na chutná vejce

  • 1/2 avokáda (rozdrtit na kaši)
  •  6 vařených vajec
  • Chilli

 

1) Vejce vaříme 5 minut a necháme vychladnout

2) Oloupejte vejce a vyjměte žloutky. Vložte do misky a rozmačkejte je spolu s avokádem, solí a pepřem.

3) Namažte na chleba nebo opečený toast a posypte chilli

 

  • Kalorie - 254
  • Bílkoviny - 17g
  • Tuk - 19 g
  • Sacharidy - 2 g

 

Naše skvělé legíny využijete na cvičení doma, na běhání, legíny na cvičení nebo je můžete vzít do přírody. Moderní střih a kvalitní materiál si prostě oblíbíte.