Blog

V našem fitness blogu najdete nejnovější trendy v oblasti fitness výživy, fitness oblečení a mnoho další rad a tipů.

Váš průvodce keto dietou a alkoholem: Vykopne vás alkohol z ketózy?

 Autor: Simona Dvořáková

  

keto dieta a alkohol

 


Stručný přehled

Alkohol není zrovna zdravé jídlo. Ale můžete si užít příležitostné pití na keto dietě, pokud si dáte pozor na to, co pijete.

Při keto dietě vaše tělo zpracovává alkohol jinak. To znamená, že účinky alkoholu vás mohou zasáhnout rychleji. A časem může alkohol vykolejit vaše úsilí o hubnutí.

Čirý tvrdý alkohol je nejvíce ketoalkohol. Jen si dejte pozor na mixéry plné cukru. Někomu může fungovat i víno.
 

 

Je možné si užívat jak keto životní styl, tak pít alkohol? Jedním slovem: Tak nějak. Zatímco mnoho piv a klasických koktejlů spadá mimo rozsah nízkosacharidové diety, neznamená to, že všechny nápoje pro dospělé jsou zakázány. Takže, jaký alkohol můžete pít na keto? Náš průvodce ketoalkoholem pokrývá vědu o tom, jaké alkoholy se hodí do tohoto nízkosacharidového a vysoce tučného dietního přístupu, abyste mohli zodpovědně popíjet, aniž byste se dostali z ketózy.

 

Obsah

     Můžete mít alkohol na keto dietě?

     Alkohol a proces spalování tuků

     Keto tolerance alkoholu

     Ovlivňuje alkohol pozitivně ketózu?

     Keto přátelský alkohol

     Keto přátelské víno

     Keto přátelské pivo

     Tvrdý alkohol: nejlepší alkohol pro keto

     Keto koktejly pro domácí přípravu

 

Můžete mít alkohol na keto dietě?

I když je zřejmé, že sladké míchané nápoje a pivo jsou plné cukru a sacharidů, které vás mohou okamžitě vyvést z ketózy, problémy mohou některým lidem způsobit i čisté likéry a suché víno. Když mluvíte o pití na keto dietě, musíte vzít v úvahu procesy, které procházejí vaším tělem metabolizujícím alkohol, a jak to může narušit vaše tělo v ketóze.

Vaše zdraví a tělo jsou pro vás jedinečné, takže je důležité pochopit, že i když vypijete alkoholický nápoj s nízkým obsahem sacharidů, vaše reakce nemusí být stejná jako reakce osoby naproti vám. Poslouchejte své tělo a jednejte podle toho, třeba s našemi legínami, ale najdete u nás i jiné fitness obleceni, které vás zaujme.

Vodka-sodovka

Má velmi málo kalorií a ještě méně gramů cukru. Nicméně, i když používá likér bez sacharidů, nejsou to kalorie v tomto jednoduchém nápoji, co může způsobit problém, jde o to, jak tělo zpracovává alkohol.

Alkohol a proces spalování tuků

Alkohol má asi 7 kalorií na gram, takže je někdy klasifikován jako čtvrtá makroživina.[1] Ale na rozdíl od sacharidů, tuků a bílkovin to není nezbytné. K přežití to nepotřebujete. Při keto dietě využívá vaše tělo jako zdroj energie tuk místo sacharidů. Při absenci sacharidů vaše játra přeměňují tuk na energetické molekuly zvané ketony. Když pijete alkohol, vaše tělo začne chlast metabolizovat – což znamená, že ho rozloží.

Jde o to, že když jste keto, vaše játra soustředí veškerou svou pozornost na metabolizovaný alkohol místo na tuk. Dokud nebude všechen alkohol zpracován, vaše tělo nebude produkovat ketony z tuku. To zpomaluje proces spalování tuků a potenciálně zpomaluje vaše cíle v oblasti hubnutí.[2]

Sečteno a podtrženo: Pokud jste velmi příležitostným pijákem lihovin, alkohol pravděpodobně váš keto životní styl nevykolejí. Ale pokud se přistihnete, že pijete nápoje s vysokým obsahem sacharidů nebo pijete často během týdne nebo každý víkend, možná zpomalujete spalování tuků, které chcete na keto.

 

Související: Jak držet keto dietu dlouhodobě?

Keto tolerance alkoholu

alkohol a kocovina

 

Sacharidy jsou skvělé pro zvládnutí toho opilého pocitu. Těstoviny, pizza i chleba jsou plné glukózy, kterou vaše tělo poměrně rychle spálí. Tím se zpomaluje metabolismus alkoholu, což pomáhá snižovat hladinu alkoholu v krvi.[3]

Ale když žijete ketogenním životním stylem, jíte velmi málo sacharidů. To znamená, že když pijete alkohol na keto dietě, rychleji se zpracuje, což vede k tomu, že se budete mnohem rychleji cítit opilí. Jinými slovy, problém tolerance alkoholu keto diety není třeba brát na lehkou váhu.

I když se to někomu může zdát jako plus, znamená to také, že pokud jste keto nováčkem a pijete stejné množství alkoholických nápojů, na jaké jste zvyklí během noci, můžete pocítit účinky rychleji.

Ještě důležitější je jmenovat střízlivého určeného řidiče a mít na paměti, jak na vás alkohol působí nyní, než kolik nápojů jste byli schopni vypít. Nakonec je v situacích, které by mohly zahrnovat problémy s tolerancí alkoholu při dietě s nízkým obsahem uhlohydrátů, nejlepší zaujmout přístup lepšího bezpečí než lítosti.

 

Na vašem životě a bezpečnosti ostatních záleží víc než na doušku navíc, že?

 

Buďte si vědomi snížené vůle

Udržování zdravého ketogenního životního stylu vyžaduje soustředění a sílu vůle. Když pijete, vaše zábrany a síla vůle slábnou. To je důvod, proč je tak snadné zajít si na pár kousků pizzy ve 2 hodiny ráno po noci konzumace alkoholu místo hrsti pistácií a sklenice vody. Takže i když si svůj nízkosacharidový alkohol vyberete pečlivě, volby, které uděláte po těchto nápojích (tj. pizza nebo rychlé občerstvení), vás mohou nakonec vyhodit z ketózy.

Je to prostě něco víc, co je třeba zvážit, když se rozhodnete pro druhý nebo třetí drink.

 

Související: Co bychom měli jíst na keto dietě?

Ovlivňuje alkohol pozitivně ketózu?

sklenice vína

 

Pokud jste někdy slyšeli frázi „pití zvyšuje ketózu“, dostáváte jen polovinu příběhu.

Malá studie z roku 1970 ilustrovala, jak vysoká konzumace alkoholu (46 % stravy) a dieta s vysokým obsahem tuků zvýšily „ketonurii“ – neboli více ketonů bylo nalezeno v moči dobrovolníků.[4] Zde je vědecké vysvětlení: Vědci se domnívali, že ketonurie byla způsobena „zpožděnou změnou v intermediárním metabolismu“ alkoholem vyvolaného vyčerpání glykogenu.

Sečteno a podtrženo: Přestože alkohol může zvýšit hladiny ketonů, studie, která zjistila, že to má téměř 50 % kalorií pocházejících z alkoholu. Pokud hledáte keto podporu na spalování tuků, nehledejte alkohol. Existuje mnoho bezpečnějších možností.

 

Keto přátelský alkohol

Nejste si jisti, jaký alkohol je keto přátelský? Stejně jako sladidla jsou některé alkoholy vhodnější pro osoby s keto dietou než jiné. To může znamenat, že budete muset změnit svůj výběr nápoje. Pivo totiž obvykle obsahuje příliš mnoho sacharidů a některá vína také.

Takže pokud jde o výběr nejlepšího typu alkoholu, když držíte keto dietu, kde byste měli začít? Zde je několik nejlepších možností, které je třeba zvážit, když je čas objednat si drink na vašem příštím výletu ve šťastné hodině:

  •      Whisky
  •      Brandy
  •      Koňak
  •      Vodka
  •      Gin
  •      Tequila
  •      Suché červené nebo bílé víno
  •      Extra suché šampaňské nebo šumivé víno

 

Čisté lihoviny si tu výhru berou (samozřejmě obrazně), protože obsahují nula sacharidů. Vyměníte-li mixéry na džus, sodu nebo slazené nápoje za keto-friendly alternativy, můžete vytvořit lahodný koktejl s nízkým obsahem sacharidů, který vaše makra nezničí.

Keto přátelské víno

Nyní, když známe vědu za keto a alkoholem, je jasné, že likéry jsou nejlepším způsobem, jak jít, pokud si chcete vychutnat drink. Ale co víno při keto dietě? Dokážete si po dlouhém dni v práci ještě vychutnat skleničku? Stejně jako u všech věcí s nízkým obsahem sacharidů záleží. Některá vína, zejména vína suchá, jsou naprosto v pořádku s mírou. Sklenka vína k večeři nebo večer se ke keto dietě přímo hodí.

Chladničky na víno mají samozřejmě tendenci obsahovat málo skutečného vína a obvykle mají vysoký obsah sacharidů. Nezapomeňte zkontrolovat počet kalorií a sacharidů v předem namíchaných nápojích, abyste se mohli informovaně rozhodnout o svém večeru. Dopřát si něco, co můžete považovat za keto přátelský alkohol, nemusí být moudrá volba, jakmile si přečtete nutriční štítek.

Zatímco většina levných vín (myslím, že věci pod 200Kč nebo které jsou v krabici), může přijít se zbytkovým cukrem, pokud se budete držet velmi suchého červeného nebo bílého vína, stále si můžete dát sklenici k večeři. Co dělá ze suchého vína nejlepší víno pro keto diety? Obvykle mají asi 1 gram nebo méně cukru na ml. Mějte na paměti, že obvyklá porce je jeden dl.

Bílá vína

  •      Sauvignon blanc (0,6 g sacharidů)
  •      Pinot blanc: (0,57 g sacharidů)
  •      Italské pinot grigio (0,6 g sacharidů)
  •      Chardonnay (0,6 g sacharidů)

 

Červená vína

  •      Cabernet sauvignon (0,75 g sacharidů)
  •      Pinot noir (0,68 g sacharidů)
  •      Merlot (0,74 g sacharidů)

 

Mezi vína, která mají vyšší obsah sacharidů, patří šumivé víno Moscato a také některá vína Ryzlink. Podívejte se na brut šampaňské a suchý Ryzlink, abyste nahradili jejich sladší bratrance.

Existuje také potenciální šedá zóna, pokud jde o počítání sacharidů ve víně. Pokud se zajímáte o víc než o sacharidy, zůstaňte u značek vína přátelského keto, které se zaměřují na výrobu vysoce kvalitních produktů. Organic, biodynamic Dry Farm Wines testuje svá vína v laboratořích, aby se ujistil, že jsou bez plísní a přísad.

Keto přátelské pivo

pivo a dieta

 

Kvůli jeho složkám (ječmen, chmel, kvasnice a voda) obecně nenajdete pivo na seznamu schválených keto alkoholických nápojů. Ječmen se štěpí na cukr, maltózu, na kterou působí kvasinky, čímž vzniká mnohem vyšší obsah uhlohydrátů než u čistého likéru (často bez uhlohydrátového alkoholu) nebo dokonce u vína. Pokud jste milovníkem piva na keto, existuje naděje. Některá světlá piva mají nižší obsah sacharidů než jiná a občasné pivo s vyšším obsahem sacharidů vás nutně nevyhodí z ketózy. Obecně je dobré se nejprve informovat, abyste nemuseli trávit čas prohledáváním regálů obchodů, abyste našli nejlepší pivo pro keto.

 

Tvrdý alkohol: nejlepší alkohol pro keto

vodka a kalorie

 

Většina čirých likérů, které obsahují kolem 40 procent alkoholu (vodka, whisky, gin, skotská, brandy, rum a tequila), obsahuje 0 gramů sacharidů a cukrů samy o sobě, což znamená, že jsou šetrné ke ketolátkám.

 

Problém nastává, pokud chcete smíchat svůj likér s něčím, aby byl chutnější.

Míchání vašich keto schválených lihovin s čistou vodou nebo slanou vodou je na keto naprosto přijatelné, ale tonická voda (což je hořká soda vyrobená z chininu) může obsahovat 32 až 33 gramů sacharidů. Podobně, když smícháte tvrdý alkohol s věcmi, jako je ovocný džus, limonády nebo „mixéry“ za barem (které jsou obvykle plné cukru), otevíráte se spoustě neočekávaných tekutých sacharidů. Pokud opravdu toužíte po něčem víc než jen obyčejné tequile na kamenech, stále si můžete vychutnat osvěžující keto alkoholové nápoje, které vymění sladké mixéry, nebo požádat barmana, aby vám udělal něco s hořkým tónem. Některé hořké nápoje obsahují jen 2 gramy sacharidů na půl čajové lžičky. To se může zdát jako hodně sacharidů v malém množství hořkých, ale obvykle nepotřebujete více než půl čajové lžičky, abyste dochucovali nápoj a pomohli mu chutnat spíše jako koktejl než jako čistý likér.

Dietní soda je také možností, ale mnozí na keto se rozhodnou vyhýbat se umělým sladidlům, takže si vyberte to, co nejlépe vyhovuje vaší dietě. Mějte na paměti, že ochucené alkoholy a likéry (například kokosová pálenka) mohou a často obsahují cukr navíc. Dávejte pozor na to, kolik spotřebujete a jak to zapadá do vašich denních maker. Jste připraveni předvést své mixologické dovednosti? Existuje mnoho způsobů, jak zamíchat (nebo protřepat) tvrdý alkohol a další přísady, abyste vytvořili lahodný nápoj s nízkým obsahem sacharidů.

Prohlédněte si naše legíny na cvičení, které jsou vyrobeny z kvalitních elastických materiálů.

Zde je přehled toho, jak různé druhy tvrdého alkoholu mohou zapadnout do keto životního stylu.

Vodka na keto

Všestranná vodka bez sacharidů je nejlepší volbou alkoholu pro každého, kdo drží nízkosacharidovou nebo keto dietu. Existuje důvod, proč je vodka sodovka často oblíbeným nápojem pro noční návštěvníky, kteří dbají na své zdraví!

Rum na keto

Jako další čistá lihovina je rum také alkohol s nulovým obsahem uhlohydrátů. Pamatujte však na své mixéry, protože mnoho tradičních receptů na nápoje na bázi rumu vyžaduje sodu a džus.

Keto whisky nápoje

Milovníci whisky si při keto dietě stále mohou vychutnat svůj oblíbený tvrdý alkohol (samozřejmě s mírou). On the rocks to samozřejmě funguje, ale můžete také zkusit vyrobit jiné nápoje na bázi whisky s použitím keto-friendly ingrediencí.

Keto gin nápoje

Gin neobsahuje žádné sacharidy, takže jej zvažte jako další likér pro váš další keto koktejl. Měli byste si však najít něco s méně cukrem než šťávou, abyste si to mohli vychutnat.

Keto koktejly pro domácí přípravu

tvrdý alkohol

Je možné si vychutnat keto friendly koktejly, aniž byste museli chodit do baru nebo luxusní restaurace? Absolutně! Můžete si také doma připravit keto limonádu nebo dokonce našlehat dávku nízkosacharidové matcha sody a spárovat s nízkosacharidovým alkoholem dle vašeho výběru pro domácí keto míchaný nápoj..

 

Reference

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499328

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329642/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9920688

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5456793

 

 

O Simoně Dvořákové

Simona Dvořáková je spisovatelkou a editorkou v oblasti zdraví a wellness již více než 10 let. V současné době je hlavní redaktorkou. Má neskutečnou schopnost najít ty nejlepší obchody s přírodními doplňky stravy a farmářské trhy, ať jde kamkoli. Je velkou fanynkou CrossFitu a dlouhých túr do lesa.

Měli byste jíst pecku z avokáda?

pecka z avokáda

Pecka z avokáda

Avokádo je základem každé moderní diety, protože vám poskytuje dostatek mononenasycených tuků, vlákniny, vitamínů B6, E a C a draslíku. A to jen ze samotného smetanového ovoce, tedy pokud je zralé. Ale co semena avokáda? To jsme všichni celou tu dobu házeli do kompostu elektrárnu živin? Slizká koule, kterou opatrně odstraníte a vyhodíte, tvoří asi 13–18 % avokáda a někteří tvrdí, že je to část ovoce nejvíce bohatá na antioxidanty. Nedávné virální video demonstrovalo proces sekání, sušení v troubě a drcení semen avokáda na prášek, který můžete přidat do smoothies nebo pečiva pro zvýšení živin. Ale to, že můžeš, neznamená, že bys měl.

Pojďme se podívat na to, co říká věda o přidání rozdrceného prášku ze semen avokáda do vašeho arzenálu superpotravin.

Fitness legíny, které už nebudete chtít ze sebe sunadat? Ano, naše kolekce legín Infinity je správnou volbou.

Potenciální výhody konzumace pecek z avokáda

Extrakt ze semen avokáda obsahuje silné antioxidanty zvané polyfenoly, které odvracejí oxidační stres a související onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby a metabolický syndrom. Antimikrobiální a protiplísňové sloučeniny v semenech mohou pomoci zabít kvasinky nebo bakteriální přemnožení a podpořit imunitu. Některé předběžné výzkumy zkoumají extrakt ze semen avokáda (ale ne celé semeno) jako účinnou léčbu vysokého cholesterolu, hypertenze, cukrovky a Alzheimerovy choroby. Protizánětlivé prokyanidiny a katechiny v semenech také chrání před chronickými stavy, jako je obezita, metabolický syndrom a deprese.

 

Potenciální úskalí konzumace pecek avokáda

Myšlenka získat účinnou výživu z nenáročných zdrojů je docela špatná, ale výzkum, který stojí za konzumací avokádových semen, prostě neexistuje. Zatímco výzkum extraktu semen existuje, proces extrakce zahrnuje řadu kroků včetně destilace a koncentrace látky ve vakuu. Jinými slovy: ne zcela stejné chemické složení jako u verze pro kutily. Extrakt z avokádových semen obsahuje působivé množství antioxidantů a dalších účinných rostlinných sloučenin, ale extrakty jsou podle definice mnohonásobně koncentrovanější než jejich zdroj. Těžko říci, zda získáte smysluplné množství dobrých věcí z konzumace samotných semen avokáda. Navíc zahřívání semene nad 180 stupňů Celsia (nebo po dlouhou dobu při nižších teplotách) snižuje jeho obsah polyfenolů, což naznačuje, že sušení semen v troubě může zničit jeho nutriční potenciál. Pokud jde o bezpečnost konzumace sušených semen avokáda, porota je mimo. Obsahuje pár toxických sloučenin, ale čert je v dávce. Množství toxinů může být irelevantn nebo ne.

Možná vám semínka avokáda nic nedělají. Možná zavádějí toxiny do vašeho systému. Nebo možná jejich konzumací získáte vysokou dávku živin, o které my ostatní přicházíme. S tak malým výzkumem zde není jídlo s sebou příliš uspokojivé. Zkuste semeno, pokud máte chuť. Ale mějte se na pozoru. Jsou hořká, takže je pravděpodobně budete chtít rozdrtit na prášek a zamíchat do koktejlu nebo pokrmu bohatého na koření.

je pecka z avokáda jedovatá

Alternativy pecek z avokáda

Hledáte jiné způsoby, jak získat polyfenoly, které nezahrnují loupání, krájení a odstraňování pecek z avokáda? Naštěstí existuje několik alternativ k semenům avokáda, které vám umožní vychutnat si antioxidanty z něčeho chutnějšího, než jsou obří semena v prášku. Od hrnku čerstvě uvařeného zeleného čaje po šálek kouřící kávy, další zdroje polyfenolů zahrnují:

  •      Černý čaj
  •      Avokádo (porce zeleného ovoce)
  •      Čokoláda
  •      Oregano
  •      Lískové oříšky
  •      Červené víno

 

Můžete také zvážit přidání vhodného doplňku stravy do vašeho zásobníku suplementů. Hledejte rostlinný doplněk, který poskytuje každodenní antioxidační podporu a pomáhá v boji proti oxidativnímu stresu. Měl by být vyrobený ze známých ingrediencí, jako je granátové jablko, zelený čaj a kurkuma, může tak pomoci vyplnit všechny mezery ve vaší stravě.

 

A pokud se obáváte, že přijdete o vlákninu, kterou získáte ze semen avokáda, můžete to zajistit z různých zdrojů potravy, jako jsou:

  •      Avokádo
  •      Artyčok
  •      Brokolice
  •      Květák
  •      Růžičková kapusta

 

Závěr

Pecka z avokáda může pomoci, ale i nemusí, není dostatek důkazů na to, že by byla prospěšná nebo ne. Raději upřednostněte prověřené věci, které opravdu fungují, jako zelený čaj, káva atd. Nebo můžete použít jeden z doplňků, který tyto prospěšné polyfenoly obsahuje a je vyroben čistě z přírodních extraktů.

 

Jak si můžeme zlepšit psychiku?

Jak skladovat avokádo: Vše, co potřebujete vědět (plus tipy na krájení)

jak jíst avokádo

Jak jíst avokádo?

S množstvím vlákniny, mononenasycených tuků a vitamínů je avokádo korunním klenotem ketogenních diet. Když se začnou prodávat za rozumnou cenu, není žádná ostuda naskládat si do nákupního košíku co nejvíce kusů. Avokádo však může dělat potíže. Vzhledem k tomu, že jejich okno zralosti je tak malé, může se jeho rozkrojení cítit jako hra v ruské ruletě. Nakrájejte příliš brzy a máte ovoce tvrdé jako kámen. Krájejte příliš pozdě a riskujete kašovitý hnědý nepořádek. Není to zrovna recept na úspěšné guacamole, že?  Dieta často doporučuje čerstvé produkty, ale je nepraktické sbírat avokádo každý den nebo dva. Na druhou stranu, pokud si avokáda sbíráte jen jednou týdně, možná budete muset sníst horu zralých najednou.

Pokud víte, jak skladovat avokádo, můžete si ušetřit zármutek, který přichází z příliš brzkého krájení nebo vyhazování do koše. Ale při tolika metodách skladování, který z nich si zachová dužinu neporušenou a nedotčenou zelenou? Přečtěte si definitivního průvodce, jak uchovávat avokádo, plus tipy na získávání a krájení, abyste maximalizovali výhody tohoto úžasného ovoce.

Už víte, že naše dámské fitness legíny můžete vyzkoušet a v případě, že nebudou sedět, vrátit?

Nejprve si vyberte dokonalé avokádo

Už žádná kaše! Zde je váš průvodce, jak skladovat avokádo, včetně výběru nejlepšího ovoce, určující zralosti, tipů na krájení a nejlepších metod skladování. Když v obchodě objevíte avokádo, nesnažte se najít dokonale zralé, pokud ho neplánujete hned sníst. Pokud si uděláte zásoby dokonale zralého avokáda, riskujete, že si je pohmoždíte pod jinými potravinami nebo v kufru auta. Chcete-li vybrat dokonalé avokádo, nechte čas na své straně: Vyberte si tvrdé, zelené, nedozrálé. (Se stonkem stále připevněným – více o tom za chvíli.) Poté je nechte na stole nerušeně dozrát po dobu 4–5 dnů.

Pro rychlejší zrání vložte několik zelených avokád do papírového sáčku s jablkem nebo banánem, sbalte sáček a nechte 2-3 dny uležet. Jablka a banány uvolňují rostlinný hormon zvaný etylen, který urychluje dozrávání, zatímco sáček zachycuje plynný etylen, což způsobuje, že všechno ovoce ve vašem sáčku dozrává rychleji.

Jak zjistit, zda je vaše avokádo zralé na skladování (nebo konzumaci)

Použijte své smysly, a svůj avokádový stonek, abyste zjistili, zda je vaše ovoce zralé. Vaše avokádo je zralé, když je slupka rovnoměrně tmavě zelená nebo téměř černá. Pokud je barva správná, velmi jemně avokádo zmáčkněte, nemělo by zanechával důlky ve slupce. Pokud je vaše avokádo na dotek kašovité, je přezrálé. Pokud si stále nejste jisti, zda je vaše avokádo zralé, zkuste odstranit stonek. Pokud ho nemůžete snadno odstranit, vaše avokádo ještě není zralé. Pokud můžete odstranit stonek, podívejte se na světle zelenou barvu pod ním, abyste zjistili zralé avokádo. Pokud je spodní strana hnědá, je avokádo příliš zralé na skladování.

Věnujte zvýšenou pozornost oknu zralosti. Když avokáda chladíte, budete je chtít skladovat v dokonalé úrovni zralosti. Pokud místo toho skladujete avokádo v mrazáku, chcete použít ovoce, které je právě dostatečně zralé ke konzumaci, abyste se vyhnuli přebytečné kaši, když rozmrazí.

Co když je moje avokádo příliš zralé nebo začíná hnědnout?

Možná se vám podaří zachránit avokádo: Zatímco mnoho plodů je úplně zkažených, jakmile začnou hnědnout, můžete z avokáda odříznout černé nebo zbarvené části a stále sníst zbývající zelenou dužinu. Přezrálá avokáda však nejsou optimální pro chlazení nebo mražení. Místo toho je nejlepší je okamžitě použít. Ať už je použijete v avokádové čokoládové pěně, avokádové omáčce nebo snídaňových toastech, existuje spousta chutných způsobů, jak si tyto lahodné tuky vychutnat, aniž byste jimi plýtvali.

jak poznám zralé avokádo

Jak nakrájet avokádo: Tipy na krájení

Začněte u stonku, použijte odřezávací nůž a nakrájejte celé avokádo, zastavte se u pecky. Krouživým pohybem nožem kolem pecky rozkrojte avokádo napůl. Jemně otočte půlky avokáda, abyste oddělili ovoce na dvě části. Avokádovou pecku odstraníte tak, že si na ruku položíte složenou kuchyňskou utěrku a pomocí ní pevně uchopíte polovinu avokáda s peckou. Pomocí těžkého kuchařského nože zaklepejte čepel pevně do důlku. Otočte nožem, abyste uvolnili jámu a vyjměte ji.  Palcem a ukazováčkem směrem dolů odtlačte důlek z čepele, abyste jej odhodili.

Jste připraveni si své avokádo hned vychutnat? Zkuste to nakrájet na plátky nebo kousky. Na plátky použijte krájecí nůž a nakrájejte rovnoměrné plátky podélně až ke kůře (aniž byste ji propíchli). Použijte velkou lžíci a nabírejte plátky. U kousků avokáda nakrájejte podélně jako u plátků, poté nakrájejte kolmé řezy, abyste vytvořili jednotné kousky. Vydlabejte lžící.

Poznámka: Plátky a kousky se špatně skladují a neexistuje žádný skutečně optimální způsob, jak je uchovat čerstvé. Můžete se dostat pryč s vakuovým uzavřením avokádových plátků nebo kousků, ale riskujete, že se BPA nebo estrogenní hormony vyplaví do vašeho jídla. Jiné metody je nechávají příliš kašovité na to, aby je bylo možné použít. Zůstaňte u skladování celého, půleného nebo rozmačkaného avokáda podle níže uvedených metod.

 

Jak skladovat avokádo

Zatímco čerstvé avokádo má nejlepší texturu, stále můžete celé, půlené nebo rozmačkané avokádo uchovat v chladničce nebo zmrazit. Výsledky, chladničky a způsoby skladování se však mohou lišit. I když vám jedna metoda nemusí vyhovovat, zkuste pomocí ostatních najít tu, která ano. Žádné dobré avokádo by nemělo přijít nazmar.

Jak skladovat avokádo: Celé ovoce

Když jsou celá avokáda dokonale zralá, ihned je použijte nebo uchovávejte v lednici po dobu až pěti dnů (a možná déle, v závislosti na vaší chladničce). Chuť a textura by měly připomínat čerstvé avokádo při pokojové teplotě. V mrazáku můžete skladovat i celá avokáda. Tato metoda je optimální, protože nevyžaduje žádné další vybavení, plasty nebo odpad. Když je avokádo právě zralé, jednoduše je vložte do mrazáku.

Avokádo můžete zmrazit bez jakýchkoli nádob, pokud je plánujete použít poměrně rychle. Pokud je však plánujete uchovávat déle zmrazené, možná budete chtít skladovat celé avokádo v uzavřené nádobě, aby nepřijímalo žádné zmrzlé pachy nebo chutě. Zmrazené avokádo vydrží až šest měsíců. Když jste připraveni vychutnat si avokádo, jednoduše rozmrazte na pultu po dobu 1-3 hodin, poté opatrně rozřízněte a použijte podle potřeby. Nerozmrazujte je přes noc, pokud nechcete ultra kašovité výsledky. V ideálním případě chcete nakrájet avokádo, když je jen částečně rozmrazené.

Jak skladovat avokádo: Půlené ovoce

Pokud používáte pouze jednu polovinu avokáda najednou, použijte polovinu s peckou pro skladování. Ponechejte pecku nedotčenou, umístěte avokádo do uzavřené nádoby (pokud je to žádoucí, nejprve potřete dužinu olivovým olejem) a dejte do lednice na 1 den.

Chcete-li zmrazit poloviny avokáda, oddělte pecky a vydlabejte dužinu (nekrájejte). Zmrazte přes noc, poté vyjměte z podnosu a přidejte do uzavřené nádoby. Uchovávejte v mrazáku po dobu až 3 měsíců. Pokud chcete, potřete avokádo před zmrazením šťávou z citronu nebo limetky, aby nezhnědlo. Nezapomeňte použít „jen“ zralé avokádo, protože po rozmrazení bude trochu kašovité.

Jak skladovat avokádo: Rozmačkané ovoce

Aby rozmačkané avokádo zůstalo zelené v lednici, přidejte je do skleněné nádoby a pevně zabalte, aby ve směsi nebyly žádné bublinky. Nalijte pár kapek vody na horní část kaše, pevně nasaďte víko na horní část a dejte do chladničky až na 24 hodin. Když jste připraveni vychutnat si rozmačkané avokádo, jemně vylijte vodu a směs dobře promíchejte. Tento trik funguje dobře i pro udržení čerstvého guacamole. Chcete skladovat avokádovou kaši v mrazáku? Rozmačkejte nebo rozmixujte avokádo s citronovou šťávou (použijte 1 lžičku na malé avokádo a 2 lžičky na velké avokádo). Když je citronová šťáva rovnoměrně rozdělena, nalijte pyré do silikonové formy na led a zmrazte přes noc. Po ztuhnutí kostek skladujte v uzavřené nádobě v mrazáku.

Pár si jich vyndejte, až budete připraveni uvařit plátek sladkého bramborového toastu s lososem a avokádem, fantastický zdroj kvalitních tuků, který navíc vypadá neuvěřitelně noblesně.

Jak podávat mražené avokádo

Upozornění: Zmrazené a rozmražené avokádo nechutná stejně jako čerstvé. Textura je mírně kašovitá a budou chutnat trochu kysele, pokud před zmrazením přidáte citronovou nebo limetkovou šťávu. Místo toho, abyste si je vychutnali sami, jsou mražená avokáda ideální pro začlenění do receptů podporujících zdraví. Rozmixujte je do smoothie, použijte jako základ na nanuky a zmrzlinu bez vajec nebo vmíchejte do těsta na brownies.

Závěr

Nakonec, bez ohledu na to, jak je krájíte, je avokádo skvělým zdrojem kvalitních tuků. Ať už je preferujete čerstvé, mražené, v dresingu nebo ve smoothie, nikdy není špatný čas najít způsob, jak toto všestranné ovoce začlenit do svého jídelníčku. Než vyzkoušíte nový recept, ujistěte se, že svému avokádu ukážete spoustu lásky a pozornosti.

Jaké má avokádo účinky na naše zdraví?

Co je proteinový půst? Překvapivé výhody proteinového cyklování

proteinový půst

 

Proteinový půst je jedním z nejmocnějších, ale nedostatečně využívaných nástrojů ve vaší sadě nástrojů pro špičkový výkon. Proteinový půst, nazývaný také protein cycling, může pomoci zvládnout zánět, nastartovat ztrátu tuku a pomoci vám zůstat ve vaší A-game. Jeden den v týdnu omezíte příjem bílkovin na 15 gramů nebo méně za den. Po celý den jezte kvalitní tuky, přiměřené množství sacharidů a téměř nulové množství bílkovin. Snadné, že? Proteinový půst může znít extrémně, pokud se snažíte udržet svalovou hmotu nebo dosáhnout konkrétních makroživinových cílů. Dobrou zprávou je, že za občasným snížením příjmu bílkovin jsou některé skutečné výhody a věda.

Co je proteinový půst?

Jíst hodně vysoce kvalitních bílkovin je dobrá věc, ale stejně tak si dát od bílkovin den pauzu. Proteinovým půstem jednou týdně v podstatě umožníte svému tělu celý den používat svůj trávicí mechanismus k samoobslužné péči. Tento proces se nazývá autofagie, nebo, doslovně přeloženo, sebe-trávení. V průběhu času se v buňkách hromadí mrtvé organely, poškozené proteiny a oxidované částice, které narušují buněčnou funkci a urychlují stárnutí. Autofagie je přirozený proces čištění těla. Recykluje odpad ve vašich buňkách, přeměňuje je na energii a využívá je k budování nových proteinů a membrán.

Vyčištění nepořádku vám pomůže udržet si zdravé tělo. Zde je návod, jak pravidelné cyklování proteinů podporuje tento přirozený detoxikační proces.

 Velký výběr a super ceny, prohlédněte si naší nabídku, kde najdete dámské fitness oblečení.

Proteinový půst zvyšuje „režim čištění“ ve vašich buňkách

Hlavním způsobem, jak navodit autofagii, je půst. Můžete si ji také vyvolat tak, že jednou týdně dramaticky snížíte příjem bílkovin. Autofagie je v podstatě pro vaše buňky jako spalovna odpadu a proteinový půst zvyšuje horko. Když občas omezíte konzumaci bílkovin, nutíte své buňky, aby našly všechny možné způsoby, jak bílkoviny recyklovat. Při svém hledání vážou a vylučují toxiny, které se skrývaly v cytoplazmě vaší buňky, gelovité látce uzavřené v buněčné membráně.

Je to jako vzít auto do myčky a nechat ho hloubkově vyčistit.

Je v pořádku, abych měl každý týden s nízkým obsahem bílkovin?

Stejně jako přerušovaný půst, proteinový půst není řešením typu všechno nebo nic. Pohrajte si s tímto stylem proteinové diety, abyste zjistili, co vám vyhovuje. To nemusí být pro každého, zvláště pokud jste těhotná nebo užíváte určité léky (proto se poraďte se svým lékařem, než to vyzkoušíte). Také půst jakéhokoli druhu může být pro tělo stresující, takže proteinový půst nemusí být skvělou volbou, pokud toho máte na talíři hodně.

Můžete upravit celkové množství bílkovin, které jíte v den proteinového půstu. Můžete se cítit dobře s prakticky nulovými gramy bílkovin, nebo můžete potřebovat celých 15 gramů. Toto je další skvělá příležitost experimentovat, abyste dosáhli optimálních výsledků.

Zasahuje proteinový půst do svalové hmoty?

Můžete se obávat svalového katabolismu, což je stav, kdy vaše tělo získává své proteinové požadavky z vašich kosterních svalů. Pochopitelné, nechcete popřít všechny své pokroky v posilovně. Naštěstí proteinový půst nezasahuje do budování svalů. Ve skutečnosti může tato dietní metoda prospívat vašim svalům, protože k udržení svalové hmoty je nutná autofagie. Pokud máte zájem zůstat mladší, budovat kulturistiku a udržovat si zdravou tělesnou hmotnost tím, že trávíte méně času cvičením, má smysl spustit autofagii. Studie také ukázaly, že nedostatek bílkovin snižuje hladinu inzulínu a mTOR. To je dobrá zpráva pro nabírání svalů: Jedním z klíčů k budování svalů je utlumit mTOR, aby jeho sekrece mohla znovu vyskočit.

Zde jsou dvě klíčové úvahy:

  • Chcete mít pouze dočasně nedostatek bílkovin. Chronický nedostatek bílkovin je hrozný pro váš mozek a vaše tělo. Magické číslo se liší v závislosti na úrovni vaší aktivity a vlastní biologii, ale můžete začít tím, že se zaměříte na 15 gramů bílkovin jednou týdně. Zbytek týdne se držte své pravidelné stravy.
  • Vyhněte se jít na PRs protein půst dnů. Nesnažte se budovat svaly v den, kdy nepřijímáte bílkoviny. Rychle šetřete bílkoviny pro dny s lehčí aktivitou. Pokud chcete cvičit, držte se jemných pohybů, jako je chůze nebo pohybová práce.

 

rýže a půst 

Proč proteinový půst není super intuitivní

Ukázalo se, že byste si mohli myslet, že držíte proteinový půst, pokud tomu tak není. Zde je několik možných důvodů:

Jíte potraviny, o kterých si neuvědomujete, že obsahují bílkoviny, protože je nepovažujeme za typické zdroje s vysokým obsahem bílkovin. Samozřejmě je intuitivní, že proteinové koktejly jsou plné bílkovin. Věděli jste ale, že brokolice má v sobě trochu bílkovin?

Nepočítáte s velikostí zobrazování. Podle zákona vláda povoluje společnostem označovat cokoli s méně než jedním gramem bílkovin na porci jako nula gramů. Pokud sníte více, než je doporučená velikost porce, můžete nechtěně sníst několik gramů bílkovin. Nejste si jisti, jak by mohl vypadat den bez bílkovin nebo jak počítat/měřit v gramech.

 

Jak rychle uspět s proteinem

Pamatujte si, že vaším cílem je zůstat pod 15 gramy celkového množství bílkovin během jednoho dne proteinového půstu každý týden. Pro některé lidi je těžké sledovat jejich celkový kalorický příjem a příjem bílkovin, takže zde je několik tipů:

Sledujte to

Pokud chcete něco sníst a nejste si jisti, zda to obsahuje bílkoviny, zvažte stažení aplikace pro sledování jídla do telefonu. Tyto šikovné kalkulačky vezmou veškeré dohady o tom, kolik bílkovin a dalších makroživin je ve vašem jídle.

Kupte si digitální kuchyňskou váhu

Zakoupením malé kuchyňské váhy budete moci rychle a snadno odměřit své porc, což je užitečné pro spoustu receptů, ať už je to den proteinového půstu nebo ne.

Jezte vysoce kvalitními sacharidy

Mějte na paměti, že toto není cheat day. Nenechte si svolit, abyste prošli všechny místní fastfoody a pak snědli celý dort. Proteinový půst je prostě skvělý způsob, jak pomoci snížit zánět a cítit se co nejlépe.

Pozor: Protein je nejvíce sytící makroživina, takže se během prvních několika pokusů o cyklování proteinů nemusíte cítit tak zasyceni ve srovnání s jinými dny v týdnu. Připravte se na úspěch tím, že sáhnete po vysoce kvalitních, nutričně bohatých celozrnných potravinách a dopřejte si svolení jíst častěji během proteinového půstu. Abyste byli sytí a nabití energií, začněte svůj den šálkem kávy s MCT olejem. Mějte po celý den vysoké množství tuků a mírné množství sacharidů a příjem sacharidů si nechte na odpoledne nebo večer.

 

Zde je ukázkový nákupní seznam, do kterého se můžete připravit na svůj velký den proteinového půstu:

  •      Kvalitní tuky jako bio máslo, bio ghí, olivový olej a kokosový olej
  •      Batáty, mrkev, okurka, celer
  •      Avokádo
  •      Bílá rýže
  •      Ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako bobule

 

Následující ukázková jídla pomohou vašemu tělu detoxikovat ještě účinněji a zároveň vám dodají extra dávku energie.

 

Co je to přerušovaný půst?

Jaké jsou výhody pití zeleného čaje?

co je to zelený čaj

Zelený čaj je známý tím, že je víc než uklidňující nápoj s kofeinem. Ale jaké jsou výhody zeleného čaje, díky kterým je tak pozoruhodný? Měli byste si začít ráno vařit zelený čaj matcha místo kávy? A poskytuje extrakt ze zeleného čaje stejné výhody jako horký nebo ledový čaj?

Pokračujte ve čtení a zjistěte, jak si vybrat kvalitní zelené čaje, jejichž přínosy má vědecká podpora.

 

Co je zelený čaj?

Zelený čaj je lahodný a blahodárný nápoj vyrobený z listů rostliny Camellia sinensis. Jedná se o stejnou rostlinu, která produkuje černé, bílé a oolong čaje. Rozdíl mezi těmito čaji spočívá ve způsobu zpracování lístků. Pro přípravu zeleného čaje se listy rychle zahřejí, aby si zachovaly zelenou barvu a svěží chuť. Jemné zahřívání nebo napařování lístků zabraňuje oxidaci, která dává ostatním čajům jejich charakteristickou barvu a hlubší chuť. Tento proces pomáhá zachovat prospěšné sloučeniny v zeleném čaji. Spotřeba zeleného čaje sahá v Číně před více než 5000 lety, kde jej tradiční čínská medicína stále považuje za léčivý. Hojně se konzumuje také v Japonsku a Jižní Koreji.

 

Pokud j vaším cílem hubnutí, tak to chce pořádnou dávku motivace a k tomu vám může pomoci pořádné fitness oblečení, v kterém se budete cítit dobře.

Co je zelený čaj matcha?

Matcha je druh zeleného čaje. Pěstuje se speciálně ve stínu, aby se zvýšila produkce chlorofylu. Listy jsou tmavší, sytější zelené. Zelený čaj Matcha obsahuje více aminokyselin a L-theaninu a má méně hořkou chuť. K výrobě matcha se používají pouze listy. Krátce se spaří a usuší, poté se melou na jemný prášek. Prášek se rozšlehá do horké (ne vroucí) vody, aby se vytvořil napěněný, krémový čaj. Vzhledem k tomu, že konzumujete celý list, matcha obvykle obsahuje více kofeinu a antioxidantů než tradiční zelený čaj.

 

Jaké jsou výhody zeleného čaje?

Jaké jsou výhody zeleného čaje, které jsou podporovány vědou? Zde je shrnutí:

Antioxidační vlastnosti s polyfenoly

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, silné sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi. Nejznámější z těchto sloučenin je epigalokatechin galát neboli EGCG. Studie naznačují, že tyto polyfenoly, zvané katechiny, mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály. Katechiny v zeleném čaji mají příznivý vliv na markery kardiovaskulárního zdraví, včetně tělesné hmotnosti, krevního tlaku a glukózy v krvi. Nicméně, přehled a metaanalýza z roku 2022 varovala, že individuální zdravotní a životní návyky mohou ovlivnit dopad zeleného čaje.

 lístky zeleného čaje

Přínos zeleného čaje pro pokožku

Výzkum zjistil, že zelený čaj může podporovat zdraví pokožky, když je aplikován na kůži nebo užíván jako doplněk. Může také pomoci podporovat zdravé stárnutí tím, že zlepšuje elasticitu pokožky a snižuje účinky poškození kůže způsobené sluncem. Nicméně recenze z roku 2015 uvádí, že zatímco zelený čaj je „velmi slibný“, jsou zapotřebí větší studie na lidech.

Zdraví mozku

Podle studie z roku 2020 na téměř 4 000 dospělých ve středním a starším věku může pití zeleného čaje pomoci zachovat kognitivní schopnosti, jak stárnete. Zatímco vědci uvedli, že je zapotřebí více studií na lidech, našli souvislost mezi pitím zeleného čaje a zdravým poznáním.

Zdá se, že extrakt ze zeleného čaje má také pozitivní vliv na kognici. L-theanin je aminokyselina, která se nachází v zeleném čaji. Podle systematického přehledu z roku 2020 může L-theanin, který se užívá jako doplněk, pomoci snížit pocity stresu a úzkosti. Zdá se, že jako složka zeleného čaje působí synergicky s jinými sloučeninami, jako je kofein, a vyvolává pozitivní účinky na čistotu, relaxaci a bdělost. To znamená, že žádná jednotlivá sloučenina není zodpovědná za všechny výhody zeleného čaje.

Může pomoci spalovat tuk

Antioxidační vlastnosti zeleného čaje také pozitivně ovlivňují metabolismus a spalování tuků. Recenze z roku 2022 zjistila, že tyto výsledky byly lepší, když byl zelený čaj kombinován s tréninkem odporu nebo aerobním cvičením.

Podporuje dlouhověkost

Studie z roku 2021 zjistila, že ti, kteří konzumovali sedm šálků zeleného čaje denně, měli o 62 % nižší pravděpodobnost, že zemřou z jakékoli příčiny. Tento průzkum zpočátku zahrnoval 46 213 dospělých Japonců ve věku 40 až 79 let  a zahrnoval jednotlivce, kteří měli mrtvici a infarkt.

Co byste měli vědět, než si koupíte zelený čaj

Nyní, když jsme odpověděli: „jaké jsou výhody zeleného čaje“, pojďme diskutovat o (několika) nevýhodách. Při nákupu a pití zeleného čaje mějte na paměti tyto tipy:

 

  • Vyhýbejte se mykotoxinům. Zatímco častější v černém čaji, nekvalitní zelený čaj může mít znatelné hladiny ochratoxinu A a aflatoxinu. Jakýkoli čaj může při nesprávném skladování plísnit, takže si kupte to, co budete používat za pár měsíců, a udržujte jej v suchu. Vybírejte značky, které jsou transparentní ohledně zdrojů, zpracování a přísad. Zvažte také nákup organického zeleného čaje, abyste se vyhnuli zbytkům pesticidů nebo herbicidů.
  • Optimální vstřebávání živin. Zelený čaj může narušovat vstřebávání železa i kyseliny listové. Pokud máte obavy, promluvte si se svým poskytovatelem zdravotní péče o testování úrovně těchto živin. Kromě toho zvažte pití zeleného čaje, když nejíte.
  • Dávejte pozor na hladiny fluoridů a oxalátů. Čajovníky akumulují fluor z půdy. Zelený čaj také obsahuje oxalát, antinutriční látku, která brání vstřebávání vápníku a u některých může přispívat k ledvinovým kamenům.

Závěr

Konzumace příliš velkého množství extraktu ze zeleného čaje může být škodlivé pro vaše zdraví. Můžete zaznamenat nežádoucí účinky, jako je občasná zácpa nebo žaludeční nevolnost. Zelený čaj se může ovlivňovat s mnoha léky na předpis, proto se před přidáním extraktu ze zeleného čaje poraďte se svým poskytovatelem zdravotní péče a lékařské pomoci.

 

Proč je zelený čaj dobrý na hubnutí?

5 dobrých potravin pro zdraví a zářivou pleť

péče o pleť

Péče o pleť

Kdo by netoužil po mladistvé, zářivé pleti? Koneckonců, může být neuvěřitelně frustrující řešit problémy se suchou kůží nebo stárnutím pokožky. I když je lákavé hledat zlatý odstín prostřednictvím slunečních paprsků, není to nejlepší přístup ke kráse kvůli potenciálnímu poškození UV zářením. Skutečné tajemství zářivé a zdravé pokožky není pod sluneční lampou, ale na farmářském trhu s dobrými potravinami pro pokožku. Dieta bohatá na živiny, která vašemu tělu dodá karotenoidy a polyfenoly, dodá vaší pokožce zdravý, růžový jas (a také další výhody pro celé tělo). Zjistěte, jak podpořit zářivou pleť pomocí našeho komplexního průvodce nejlepšími potravinami pro pokožku.

Pečujte o svojí pleť i o svojí postavu vhodnou sportovní aktivitou. Pokud nemáte pořádné fitness legíny, tak je nejvyšší čas nějaké pořídit a pustit se do toho.

5 nejlepších potravin pro zdravou a zářivou pleť

Zatímco mluvíme o tom, jak získat lepší pleť z potravin, pamatujte, že je to obsah živin, který dělá rozdíl. V konečném důsledku dieta bohatá na živiny výrazně zjemňuje pokožku. Tyto živiny podporují zdraví pokožky tím, že neutralizují volné radikály a obnovují kožní buňky. Než tedy odběhnete na schůzku s dermatologem, zde je pět potravin, které byste měli jíst pro zářící pleť, která začíná zevnitř.

Potraviny a doplňky s obsahem kolagenu

  •      Vývar z kostí
  •      Tužší kusy masa vařené pomalu
  •      Vnitřnosti

Kolagen je v každé buňce vašeho těla, od vašich šlach a membrán až po nehty a vlasy. Kolagen hydratuje vaši pokožku a zlepšuje elasticitu pokožky, díky čemuž je plnější a pevnější. To je důvod, proč větší množství kolagenu ve vaší stravě pomáhá udržet vrásky a ochabnutí pokožky na uzdě, zejména s přibývajícím věkem. Nejen, že produkce kolagenu klesá, jak stárnete, ale každodenní agresoři životního prostředí, jako je UV záření a znečištění, také narušují produkci kolagenu. Pokud to zní jako těžký boj, nezoufejte. Kolagenové doplňky poskytují všechny stavební kameny, které vaše tělo potřebuje k přirozené tvorbě je více kolagenu.

Kolagen můžete získat také v kostním vývaru a v mase z orgánů, ale množství kolagenu, které získáte z vašich surovin, není konzistentní. Kosmetické produkty, které zvyšují produkci kolagenu, mohou pomoci, ale doplnění vaší stravy zajistí, že vaše tělo bude mít to, co potřebuje pro produkci a opravu kolagenu. Vaše tělo upřednostňuje, které buňky se krmí jako první, a protože vlasy, kůže a nehty jsou nejníže na totemu, dostanou kratší konec hole, když vaše tělo nedostává dostatek kolagenu.

 

A věda říká, že to funguje:

Ve studiích na zvířatech doplňování kolagenem zahušťovalo kolagenové fibrily (v podstatě lešení, které vypíná kůži). Lidé zažívali stejné výhody. Výzkumníci naměřili významné zvýšení kolagenu a elastinu (látky, která udržuje pokožku pružnou) po dvou měsících suplementace kolagenem. Můžete přidat kolagenový proteinový prášek do téměř čehokoli, jako je káva, smoothies a dokonce i voda. Teplý hrnek kolagenu před spaním vám nejen pomůže dosáhnout klidnějšího spánku, ale také prospěje zdraví vaší pokožky.

 

Potraviny bohaté na vitamín C

  •      Sytě barevná zelenina
  •      Citrony, limetky a další citrusové plody s nízkým obsahem fruktózy
  •      Doplňky kyseliny L-askorbové

 

Některé potraviny, které jsou bohaté na vitamín C, jako je listová zelenina, citrusy, červená paprika a brukvovitá zelenina, chrání vaše buňky před nadměrným slunečním zářením a působí protizánětlivě v pokožce. Vitamin C je také silným antioxidantem, který chrání vaši pokožku před volnými radikály, se kterými se setkáte, jen když jdete během dne. Volné radikály, FYI, jsou hlavními faktory stárnutí pokožky a způsobují oxidační stres, takže ochrana proti nim je klíčová.

Jasně žluté, červené a oranžové potraviny

  •      Zelenina jako sladké brambory, mrkev a červená paprika
  •      Ovoce jako pomeranče, mango a meloun

Mezi mnoha výživnými látkami v zelenině jsou karotenoidy, rostlinné pigmenty v jasně žluté, oranžové a červené zelenině. Karotenoidy chrání rostlinu neutralizací volných radikálů a totéž dělají u lidí, kteří je jedí. Nemůžeme vidět, co dělá zelenina bohatá na karotenoidy uvnitř, ale vidíme, co dělá s naší pletí větší množství. Jíst více potravin bohatých na karotenoidy dává naší pleti růžový odstín, který lidé vnímají jako zdravější a atraktivnější. Některé karotenoidy, jako je beta-karoten, jsou prekurzorem vitaminu A. Retinoidy, syntetická forma vitaminu A, se běžně používají ve formě na předpis jako lokální léky k prevenci lupénky. Lykopen, který se nachází v zelenině s nízkým obsahem sacharidů, jako je chřest a červené zelí, je karoten s červeným odstínem, který chrání vaši pokožku před poškozením sluncem a podporuje zdravé mitochondrie ve vaší kůži. Mitochondrie udržují buňky fungující tak, jak mají, a unavené mitochondrie vytvářejí unaveně vypadající pleť.

Tyto škodlivé UV paprsky, které mohou způsobit další škodlivé kožní stavy, jako je spálení sluncem, poškození DNA a rakovina kůže, mohou být také zastaveny karotenoidy, jako je lykopen a beta karoten, díky jejich fotoprotektivním vlastnostem.

 

mango a pleť

Potravinové zdroje s glutathionem

  •      Syrovátkový protein dává vašemu tělu stavební kameny pro tvorbu glutathionu
  •      Špenát, avokádo, chřest

 

Antioxidanty získáváme v naší stravě tím, že je jíme, ale vaše tělo je také vytváří přirozeně. Glutathion je hlavním antioxidantem vašeho těla, což znamená, že je to přirozený detoxikační prostředek vašeho těla. Je zodpovědný za obranu proti škodlivým molekulám nazývaným volné radikály. Glutathion také dobíjí další antioxidanty, jako je vitamín C, a chrání před účinky toxinů ve vašem prostředí a stravě. Takže, co to má společného s kůží? Stejně jako zbytek vašeho těla je vaše pokožka tvořena buňkami. Volné radikály (škodlivé molekuly způsobené faktory, jako je stres, kouř a znečištění) mohou způsobit poškození kůže, rozkládají kolagen a urychlují účinky stárnutí.

A co víc, produkce glutathionu s věkem klesá, takže časem budete mít méně detoxikační ochrany. Zvyšte hlavní antioxidant vašeho těla pomocí potravin bohatých na glutathion pro zdraví pokožky. Nedenaturovaný syrovátkový protein z krav krmených trávou poskytuje stavební kameny, které vaše tělo potřebuje k přirozené tvorbě glutathionu. Nachází se také v brukvovité zelenině, jako je brokolice a růžičková kapusta, které mají nízký obsah sacharidů.

Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů

  •      Byliny
  •      Vysoce kvalitní hořká čokoláda
  •      Tmavě zelená a fialová zelenina
  •      Čistá kávová zrna

 

Polyfenoly jsou sloučeniny ve vysoce pigmentovaných rostlinách. Polyfenoly vychytávají volné radikály a zabraňují jim poškozovat buňky. Chrání také před známkami fotostárnutí (tj. slunečními skvrnami a jemnými linkami). Resveratrol je polyfenol, který se dostává do tisku, protože je ve víně. Kvůli tomu lékaři začali říkat, že červené víno je pro vás dobré. Červené víno má nějaký resveratrol, ale nemá nejvyšší dávku polyfenolu, jakou můžete dostat. Chcete-li vyplnit mezery ve vaší stravě a získat pohodlnou denní dávku antioxidantů, vyzkoušejte směs širokospektrých polyfenolů ze zdrojů, jako je granátové jablko, kurkuma, borůvky a zelený čaj. Všechny ty nejlepší potraviny pro pokožku jsou zdravé i z jiných důvodů. Tento seznam je plný živin bohaté zeleniny, bílkovin a ovoce, protože tyto potraviny podporují celé vaše tělo. Chcete-li zvýšit svou denní zeleninu, naučte se jíst více zeleniny s každým jídlem.

 

Mořská sůl a účinky na pokožku.

Je minerální voda opravdu dobrá?

co je to minerální voda

Je pro vás minerální voda dobrá? Dobrá zpráva, může to být jeden z nejvíce podceňovaných doplňků. Existují dvě různé formy minerálů: makrominerály (kterých potřebujeme více) a stopové minerály (které potřebujeme pouze v malém množství). Vaše tělo potřebuje minerály, aby udrželo zdraví kostí, svalů, srdce a mozku pod kontrolou. Než provedete výměnu vody z vodovodu, poskytneme vám stručný přehled zdravotních přínosů minerální vody, na co se zaměřit a zda se perlivá sycená voda opravdu vyplatí.

Víte že máme novou kolekci dámských overalů? Celý sortiment a sportovní legíny si můžete prohlédnout na našich webových stránkách.

Co je minerální voda?

Minerální voda není vaše standardní běžná voda. Je stále zdrojem hydratace, ale je stáčena z přírodní podzemní nádrže nebo minerálního pramene, čímž získává svou minerální hustotu. Aby mohla být považována za minerální vodu, vyžaduje, aby minerální obsah vody byl alespoň 250 dílů na milion celkových rozpuštěných pevných látek. Mezi běžné minerály, které pravděpodobně získáte při pití minerální vody, patří vápník, hořčík, draslík, sodík, železo a zinek. Na rozdíl od kohoutkové vody je minerální voda balena u zdroje a neprochází chemickou dezinfekcí. Jediným procesem, kterým může minerální voda projít, je přidání nebo odstranění plynného oxidu uhličitého, aby se omezil růst bakterií.

Je pro vás minerální voda dobrá?

Minerální voda je hydratační a poskytuje minerály ve stejném doušku. Budete však chtít zvážit celkový balíček, konkrétně, zda je vaše minerální voda balená v plastu BPA či nikoli. BPA znamená bisfenol A, chemickou látku, která se používá k výrobě některých plastů včetně plastových lahví. Expozice BPA je spojována s endokrinními poruchami u mužů i žen, diabetem 2. typu, vysokým krevním tlakem a potenciálními problémy se zdravím srdce.

Chcete si také vychutnat minerální vodu vyrobenou bez funky přísad, jako jsou umělá sladidla. Místo toho dopřejte své minerální vodě nějakou chuť doma s trochou limetky, rozmačkaným ovocem nebo hrstkou osvěžujících bylinek, jako je máta.

 

minerální voda účinky

Výhody minerální vody

Zatímco hledáte plastové lahve bez BPA, zde je několik potenciálních výhod minerální vody.

Podporuje zdraví srdce

Studie zjistila, že jedinci s hraniční hypertenzí nebo vysokým krevním tlakem a nízkým obsahem hořčíku zaznamenali zlepšení krevního tlaku po pití 1 litru minerální vody denně.

Podporuje zdraví kostí

Strava s vysokým obsahem vápníku může pomoci vytvořit silné kosti a zabránit úbytku kostní hmoty. Podle studie z roku 2017 může minerální voda, která obsahuje vysoké množství vápníku, zlepšit zásobování těla vápníkem srovnatelně s mlékem a doplňky vápníku.

Zabraňuje zácpě

Pokud nemáte své obvyklé pravidelné vyprazdňování, sáhněte po minerální vodě. Výzkum zjistil, že minerální voda obsahující síran hořečnatý i síran sodný napomáhala trávicímu zdraví a vedla k větším pohybům střev.

Nahrazuje elektrolyty

Dehydratace může vést ke ztrátě elektrolytů, což jsou minerály, které mají elektrický náboj. Elektrolyty jsou důležité pro udržení rovnováhy vody ve vašem těle, pro přesun živin do buněk a odpad z buněk. Pití přírodní minerální vody může pomoci nahradit tyto minerály a udržet věci v chodu. Konzumace dostatečného množství sodíku, jako je himálajská růžová sůl, může pomoci spustit vaši „žízeň“, abyste se ujistili, že zůstanete dobře hydratovaní.

 

Je pro vás sycená minerální voda dobrá?

Pití perlivé vody může ovlivnit tyto perleťové bílé zuby tím, že poškodí zubní sklovinu. Důvodem je, že karbonizace ve vodě ji činí kyselejší než běžná voda, což změkčuje zubní sklovinu a způsobuje náchylnost ke kazům a citlivým zubům. To platí i pro ostatní sycené nápoje, jako je klubová soda a slaná voda. Naštěstí voda sycená oxidem uhličitým neovlivňuje vaše zuby ani zdaleka tolik jako jiné sycené nápoje s cukrem, jako jsou nealkoholické nápoje nebo tonická voda. Stále budete mít výhody minerální vody (jmenovitě přidané stopové minerály) z odrůd sycených oxidem uhličitým.

Jen pozor na složení, některé sycené minerální vody obsahují přidaný cukr.

 

Sečteno a podtrženo o výhodách minerální vody

Je pro vás minerální voda dobrá? Ano. Minerální voda je osvěžující způsob, jak získat více stopových prvků ve stravě a podpořit celkovou pohodu. Minerální vody budou mít různé úrovně minerálů v závislosti na jejich zdroji, takže se při nákupu vody rozhodně podívejte na štítky, abyste viděli, co z vaší bublinky skutečně získáváte. Pokud vám minerální voda nechutná nebo máte problém s bublinkami, můžete to nahradit vhodnými doplňky, jako jsou vápník, zinek, hořčík a mnoho dalších. Většinu z nich najdete v nějakém minerálovém komplexu či multivitamínu. Doporučuji to nepřehánět, protože někdy více neznamená lépe, tělo to stejně vše nevyužije a zbytek je vyloučen.

 

Které vitamíny a minerály jsou nejdůležitější?

Účinky cukru na mozek

cukr a mozek

Vliv cukru na náš mozek

Med, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, sacharóza a cukr má mnoho různých forem, od přirozeně se vyskytujících cukrů v ovoci až po rafinovaný stolní cukr. Ale bez ohledu na jeho zdroj může cukr způsobit potíže, když je konzumován ve velkém množství a začíná ve vašem mozku. Účinky cukru na mozek mohou být malé, jako trvalá chuť na čokoládu. Nebo mohou být účinky velké, jako je inzulinová rezistence a zhoršená funkce mozku po letech nadměrného množství cukru.

Ale proč přesně je cukr problém? Jak cukr ovlivňuje mozek? A existuje lepší způsob, jak získat potřebnou energii, bez všech negativních vedlejších účinků?

Na našich stránkách nemáme pouze blog obsahující rady a tipy, ale najdete u nás i sportovní oblečení, které můžete zakoupit na našem eshopu.

Potřebuje váš mozek cukr?

Když jíte cukr a škrobové sacharidy, vaše tělo rozloží jídlo na glukózu a fruktózu pro energii. Vaše játra musí zpracovat fruktózu, aby ji tělo mohlo využít, ale všechny buňky ve vašem těle využívají glukózu. A protože váš mozek je domovem tolika nervových buněk, váš mozek využívá většinu glukózy ve vašem těle jako palivo. Výzkum ve skutečnosti ukazuje, že mozek odpovídá za 20 % využití glukózy v těle. Takže ano, váš mozek potřebuje trochu glukózy, aby fungoval. (Dokonce i ti, kteří drží nejpřísnější keto dietu, mohou pro svůj mozek vyrábět glukózu z jiných zdrojů energie, jako jsou bílkoviny.) Ale při typické americké dietě dostává mozek mnohem více, než potřebuje.

Průměrný člověk zkonzumuje 82 gramů přidaného cukru denně, více než trojnásobek doporučení Světové zdravotnické organizace 25 gramů denně. A pokud jde o příjem cukru a mozek, více není lepší. Váš mozek je řídícím centrem vašeho těla. Když je ve vašem systému příliš mnoho cukru, vyhodí to řídicí centrum mimo ránu. Tyto negativní vedlejší účinky se mohou projevit změnami nálady, přibíráním na váze, hormonálními změnami, obezitou a ještě vážnějšími zdravotními problémy.

Jak cukr ovlivňuje mozek?

Naše těla se v podstatě vyvinula tak, aby upřednostňovala snadno dostupné zdroje energie, jako jsou sladké potraviny. Sladká jídla ve skutečnosti aktivují neurotransmiter dopamin a ve skutečnosti rozsvítí systémy odměn vašeho mozku. Okruh krátkodobé odměny v mozku, který zvyšuje produkci dopaminu, je přímo vylepšen konzumací cukru. Konzumace cukru stimuluje specifické oblasti mozku, které jsou spojeny se závislostí. Tyto oblasti jsou tytéž, které se rozsvítí při studiích zobrazování mozku, když je subjektům podáván kokain.

V jedné studii vědci použili funkční magnetickou rezonanci (fMRI) ke studiu změn v mozcích účastníků po konzumaci jídla s vysokým glykemickým indexem oproti jídlu s potravinami s nízkým glykemickým indexem. Vysoce glykemické potraviny jsou potraviny, které zvyšují hladinu cukru v krvi, jako je koláč a bílý chléb. Výzkumníci zjistili výrazně vyšší úroveň aktivity v oblastech mozku odpovědných za odměnu a touhu po jídle s vysokým GI. Zjistili také, že účastníci, kteří konzumovali jídlo s vysokým GI, hlásili zvýšené pocity hladu.

Stručně řečeno, konzumace cukru aktivuje centrum odměn ve vašem mozku. V důsledku toho začnete mít chuť na více cukru. Máte hlad, takže se rovnou vydáte na další potraviny s vysokým glykemickým indexem, a pak začnete celý cyklus znovu. Zní to jako závislost na cukru, že?

Zde je problém tohoto cyklu: Účinky cukru na mozek narušují vaši schopnost cítit se a podávat nejlepší výkony.

cukr a vliv na mozek

Cukr a vaše nálada

Cukr může mít negativní dopad na vaše duševní zdraví a wellness, zejména pokud jde o vaši schopnost udržet si zdravou náladu. Jednou z primárních příčin deprese je hormon serotonin (nebo přesněji jeho nedostatek). Cukr narušuje schopnost těla produkovat serotonin, což může vést k depresi. První způsob, jak cukr ovlivňuje produkci serotoninu? Ve střevě. Většina serotoninu [asi 90 %] se produkuje ve střevech. Pokud je funkce vašeho střeva narušena přetížením příliš velkým množstvím cukru, budete mít potíže s důležitými funkcemi střeva, jako je trávení, tvorba imunitních buněk a produkce serotoninu. Vysoké množství cukru může také ovlivnit schopnost vašeho mozku produkovat a využívat serotonin v průběhu času. Vitaminy skupiny B, zejména kyselina listová, jsou nezbytné pro tvorbu serotoninu. Strava s vysokým obsahem cukru nutí vaše tělo využívat vitaminy B k metabolizaci cukru, takže žádný nezbývá pro produkci serotoninu nebo jiné důležité využití.

Vliv cukru na úzkost má hodně společného s tím, jak ovlivňuje hladinu glukózy v krvi. Zneužívání cukru spouští horskou dráhu cukru v krvi, která se může cítit jako záchvat úzkosti. Když hladina cukru v krvi klesne, mozek zoufale touží po energii a vaše tělo může být ve vašem hypoglykemickém stavu (jiný název pro „nízkou hladinu cukru v krvi“) můžete se cítit roztřesené, slabé, zmatené a úzkostné.

Jak hladina cukru v krvi prudce klesá, mozek reaguje vysláním panického adrenalinového poplachu, což vede k úzkosti, když jíte příliš mnoho cukru, množství proteinu zvaného neurotrofický faktor odvozený od mozku (BDNF) se snižuje. BDNF hraje důležitou roli při snižování úzkosti, paniky a stresových reakcí, takže nedostatek může tyto stavy ještě zhoršit.

Cukr, inzulínová rezistence a funkce mozku

Když myslíme na hormon inzulín, myslíme na regulaci krevního cukru, ale je to také důležitá součást funkce mozku. S konzumací většího množství cukru v potravě se hormon inzulín stává méně účinným. Inzulin pomáhá udržovat zdraví a růst mozkových buněk. Jak věci postupují a hladina cukru v krvi je stále vyšší a vyšší, mozek se stává ještě odolnějším vůči důležitým účinkům inzulínu. A jak se to stane, kognitivní funkce klesá. Ve studii, která sledovala více než 5 000 účastníků v průběhu dekády, výzkumníci zjistili, že lidé s vysokou hladinou cukru v krvi měli výrazně rychlejší rychlost poklesu kognitivních funkcí a čím vyšší obsah cukru, tím rychlejší pokles. Ve skutečnosti je u lidí s diabetem 2. typu dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvine demence, a proto je Alzheimerova choroba také označována jako diabetes 3. typu.

Jak napájet mozek a tělo trvalou energií

Je jasné, že cukr je noční můra, pokud jde o funkci mozku. Ale naštěstí existuje alternativa, která dodá vašemu mozku potřebnou energii bez všech negativních vedlejších účinků a to jsou ketony. Ketony připravují půdu pro zdraví mozku a fungují jak přímo tím, že slouží jako super palivo pro mozkové buňky, tak i tím, že spouštějí expresi naší DNA, což nám umožňuje vytvářet chemikálie, které skutečně podporují růst nových mozkových buněk a jejich spojení. k sobě navzájem. Strava s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů poskytuje mozku účinnější palivo než strava bohatá na sacharidy a cukry (která vytváří nadbytek glukózy). Studie například zjistila, že ketogenní strava produkovala zvýšenou expresi mitochondriálních genů v hippocampu, oblasti mozku zodpovědné za učení a paměť. Velmi chytrý.

A co víc, jíst více kvalitních tuků vám pomůže cítit se spokojenější, aniž by to mělo vliv cukru na mozek, který získáte z jídla s vysokým obsahem sacharidů (při pohledu na vás se energie hroutí). Ketony ve skutečnosti pomáhají omezit chutě a zároveň vás udrží nabité, jedna z velkých výhod keto diety.

Stručně řečeno, dieta, která upřednostňuje cukr a sacharidy, je dieta, která člověka odvádí od spalování tuků. A to skutečně ohrožuje funkci mozku. Spalování tuků, a ne cukru, je ideální scénář pro fungování mozku.

Zde je jeden účinný způsob, jak zvýšit hladinu ketonů:

C8 MCT olej

Bylo prokázáno, že zdvojnásobuje dostupnou ketonovou energii ve zdravém mozku, i když nejste plně keto. Pochází čistě z kokosových ořechů (bez kokosové příchuti), což usnadňuje přidání doslova do jakéhokoli jídla nebo nápoje. Máme to rádi v kávě.

 

Jak můžeme snížit příjem cukru?

Celerová šťáva na trávení a nadýmání: Proč vaše střeva milují tuto zelenou šťávu

celer a trávení

Celer a jeho vliv na trávení

Pokud jde o domácí detox a laxativní prostředky, možná jste slyšeli o celerové šťávě, která se představuje jako nejlepší volbou. Koneckonců, tato zdánlivě jednoduchá zelenina obsahuje vitamíny a antioxidanty spolu s vlákninou. Vypadá to jako potenciální řešení některých nežádoucích nadýmacích a zažívacích problémů, že? Pití celerové šťávy může být účinnou wellness praxí. Nezvýší hladinu cukru v krvi a má schopnost podporovat trávení. Pro ty, kteří se příliš často cítí trochu „zálohovaní“, je zde rozpis toho, jak celer ovlivňuje trávení, plus několik dalších způsobů, jak můžete podpořit své celkové zdraví střev.

 Topy, podprsenky a legíny pro vás přidáváme každý měsíc, pro celou nabídku klikněte na náš eshop.

Prohání vás šťáva z celeru?

Odborník na výživu možná nepředepíše pití celerové šťávy na zácpu, ale tato myšlenka má určité vědecké opodstatnění. Zatímco chuť celeru není nic, o čem by se dalo psát (jen se zeptejte kohokoli, kdo už celerový džus vyzkoušel), jeho nutriční profil je působivý a může pomoci rozhýbat střeva. Kromě svých přirozených polyfenolů bojujících proti volným radikálům má celer vysoký obsah hořčíku, sodíku, draslíku a spoustu dalších životně důležitých živin, které hrají důležitou roli při udržování spokojenosti vašeho těla.

Celerová šťáva na trávení

Dosud neexistuje významný klinický výzkum o výhodách celerové šťávy v lidském trávení. Studie na hlodavcích však naznačují, že celer může chránit žaludek před vředy a progresí rakoviny žaludku. Celer obsahuje apigenin a kvercetin, sloučeniny nalezené v různých protizánětlivých bylinách a koření. Studie z roku 2009 zjistila, že tyto flavonoidy mohou zlepšit trávení tím, že navodí žaludeční relaxaci, hloupý termín pro přirozené pohyby vašeho žaludku, když se jídlo pohybuje ve střevech. Stimulací produkce žaludeční kyseliny může pití celerové šťávy pomoci zmírnit nepříjemné příznaky, jako je pálení žáhy (reflux), špatné trávení a nadýmání. Pokud vám kalhoty jeden den skvěle padnou a druhý den jsou nepříjemně přiléhavé, svalte to na nadýmání. Nízká žaludeční kyselina není vtip. Je to způsobeno řadou střevních poruch, jako je gastritida, stejně jako autoimunitní stavy, jako je Hashimotova tyreoiditida. Mezi další běžné příčiny nízké žaludeční kyseliny patří zvyšující se věk, chronický stres a nedostatek některých vitamínů.

Celerová šťáva je skvělá na trávení a může pomoci snížit nadýmání. Pokud však máte co do činění se střevní nerovnováhou, poraďte se se svým lékařem funkční medicíny, abyste se ujistili, že nejde o příznak větší poruchy.

celer účinky

Celer podporuje funkci ledvin

Vaše ledviny mají důležitou práci: filtrují odpad a přebytečné tekutiny. Když čůráte, zabráníte tomu, aby se tento odpad hromadil ve vašem těle. Díky vysokému obsahu sodíku a draslíku je celer přírodním diuretikem. Takže vaše ranní dávka zeleného džusu může pomoci vašim ledvinám projít detoxikačním procesem a zbavit se všech špinavostí, které by vás jinak zpomalovaly. Celerová šťáva pomáhá i jinak. Infekce močových cest (UTI), infekce močového měchýře a kvasinkové infekce způsobeny streptokokem, který lze odstranit pomocí silných sodíkových klastrových solí v celerové šťávě. Když už mluvíme o toaletě, celerová šťáva má také vysoký obsah hořčíku. Tento minerál vám může pomoci vypořádat se se zácpou (a také hraje spoustu dalších důležitých rolí ve vašem těle).

Šťávový panák vám usnadní zabalit do sklenice tunu zeleniny, ale nezapomeňte, že rostlinná vláknina hraje důležitou roli i ve vašem vyprazdňování. Vláknina dělá vaše hovínka větší a měkčí. Pro hladký pohyb jezte zeleninu. Pokud chcete využít výhod celerové vlákniny, zkuste ji smíchat s ledem, místo abyste ji házeli do svého žvýkacího odšťavňovače.

Vědecky podložené způsoby podpory trávení

Na základě nedostatku studií na lidech není zcela jisté, zda je pití celerové šťávy dobré pro váš trávicí systém, ale existuje spousta dalších vědecky podložených způsobů, jak dát vašim střevům zdravou vzpruhu. Za prvé, vláknina z celých potravin, jako je zelenina, ovoce a luštěniny (pokud je snesete), je prospěšná pro zdravé trávení. Vláknina je typ sacharidu, který nelze strávit, takže jak se pohybuje trávicím traktem, pomáhá dalším potravinám pokračovat v procesu, což vám zajistí pravidelnost. Dále jsou probiotika „dobré“ bakterie, které chceme mít ve střevech. Všichni máme jedinečnou střevní flóru, ale pokud je přemnožena „špatnými“ bakteriemi, může to ovlivnit naše trávicí zdraví. Probiotika najdete v mnoha fermentovaných potravinách, jako je kysané zelí, kombucha a kimchi. Ne všichni jsme příznivci hořko-kyselé chuti fermentovaných potravin, a proto je snadné se obrátit na probiotický doplněk.

Pokud potřebujete k probiotikům trochu bílkovin, vyhledejte proteinový prášek, který je obsahuje. Většinou obsahuje probiotika, prebiotika (vláknina, která pomáhá vyživovat probiotika), kolagen a další živiny pro komplexní řešení zdraví střev.

 

Závěr

Jako vždy, skvělé trávení začíná stravou, která je bohatá na rozmanitou škálu zeleniny, potravin bohatých na vlákninu a málo cukru, ale někdy potřebujeme trochu pomoci a k tomu nám dobře poslouží nějaký probiotický doplněk.

 

Které potraviny vám pomohou zhubnout?

Jak najít ideální příjem bílkovin?

počet gramů bílkovin na kilo

Jaký je nejlepší počet bílkovin na kilogram váhy?

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik bílkovin doopravdy potřebuji? Biologie každého člověka je jedinečná, což znamená, že neexistuje žádný univerzální předpis pro dobrý život. To zahrnuje způsob, jakým přemýšlíme o bílkovinách. Tuto makroživinu lze nalézt v každé buňce lidského těla a je nutné pokračovat v opravě a tvorbě nových buněk (a těch svalových přírůstků). Typ i množství bílkovin, které jíte, závisí na spoustě různých faktorů, od vašeho věku až po váš životní styl.

Dámské legíny i pánské tepláky, obojí máme na naše eshopu, kde si vybere opravdu každý.

Jaký je nejlepší protein pro vaše tělo?

Nejprve si promluvme o typech proteinů.

Protein se skládá ze stavebních bloků nazývaných aminokyseliny. Existuje 20 různých aminokyselin a devět z nich je esenciálních. To znamená, že si je vaše tělo nevytváří, takže je musíte přijímat z jídla. Obecně chcete kompletní proteiny, což jsou proteiny se všemi devíti esenciálními aminokyselinami. Maso, ryby a vejce jsou kompletními zdroji bílkovin, stejně jako některé rostlinné zdroje, jako je quinoa. Zelenina, ořechy, luštěniny a celozrnné výrobky mohou všechny obsahovat bílkoviny. Ale ne vždy jsou kompletními zdroji bílkovin ve stravě, to znamená, že ne vždy obsahují všech devět esenciálních aminokyselin.

Navíc některé bílkovinné potraviny se nehodí do určitých typů diet. Pokud jste citliví na lepek, jíte dietu s nízkým obsahem sacharidů nebo se vyhýbáte lektinům, bude lepší, když budete většinu bílkovin přijímat z živočišných zdrojů. vegetariány keto diety.

Kvalitní zdroje bílkovin

Tyto zdroje bílkovin obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, plus prospěšné vitamíny a živiny, které podporují celé vaše tělo:

  •      Hovězí a jehněčí maso krmené trávou
  •      Vepřové maso chované na pastvě
  •      Ryby ulovené ve volné přírodě (aljašský losos kombinuje bílkoviny s velkou dávkou omega-3 mastných kyselin)
  •      Vejce z pastvy
  •      Syrovátkový protein z krav krmených trávou
  •      Kolagenový protein

 

kuře a bílkoviny

Můžete jíst příliš mnoho bílkovin?

Neexistuje žádné konkrétní číslo, které by definovalo, kolik bílkovin je příliš mnoho bílkovin, ale přehánění, dokonce i u plnohodnotných potravin, může být škodlivé. Proto je důležité držet se doporučené denní dávky a promluvit si se svým poskytovatelem zdravotní péče, abyste zjistili, co pro vás funguje. Některé výzkumy ukazují, že ti, kteří konzumují stravu s vysokým obsahem bílkovin, mohou zvýšit riziko ledvinových kamenů a onemocnění ledvin, protože vaše ledviny filtrují odpadní produkty bílkovin. Vysoký příjem bílkovin může být také spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, což výzkumníci částečně připisují příjmu nasycených tuků a cholesterolu. Ne všechny nasycené tuky a cholesterol jsou darebáci, kterým jsme byli vedeni věřit, a na kvalitě bílkovin záleží, je pravděpodobné, že se budete potýkat s mnohem ničivějšími záněty z rychlého občerstvení, než kdybyste trávili, krmené bílkovinami z pastvy.

Kolik bílkovin potřebuji?

Probrali jsme typy proteinů. V tuto chvíli si možná říkáte: "Super, ale kolik bílkovin bych měl sníst za den?"

Vzhledem k tomu, že bílkoviny jsou v podstatě stavebními kameny života, ujistit se, že jste dosáhli požadovaného množství, je důležité pro vaše zdraví a pohodu. Berte tento návod jako výchozí bod pro denní příjem bílkovin. Vždy doporučujeme udržovat otevřený dialog s lékařem nebo registrovaným dietologem, zvláště když měníte svůj jídelníček. Na konci dne musíte vzít v úvahu svou vlastní biologii a životní styl při určování vašich individuálních potřeb bílkovin. Je to proto, že věk, strava a úroveň aktivity ovlivňují vaše osobní požadavky na bílkoviny. Takto to vypadá:

Kolik bílkovin denně pro udržení tělesné hmotnosti

Doporučená dietní dávka (RDA) pro konzumaci bílkovin je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. A 60 kg žena by například snědla 48 gramů bílkovin denně (60 x 0,8 = 48) jako součást celkových kalorií. Pokud jste zdraví a sedíte, je to minimální částka na údržbu. Některé studie ve skutečnosti zjistily, že 0,8-1 g na kg tělesné hmotnosti je dostatek bílkovin pro udržení svalové hmoty pro lidi, kteří cvičí. Na této úrovni pravděpodobně nenaberete svaly, ale není ani tak pravděpodobné, že je ztratíte. Všimněte si, že je to mnohem méně bílkovin, než doporučuje mnoho diet.

 

Kolik bílkovin denně pro budování svalů

Pokud pravidelně cvičíte, rozhodněte se pro asi 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Obnova natržených svalů vyžaduje hodně aminokyselin. Chcete svému tělu poskytnout dostatek surovin k růstu. Přehled výzkumu optimálního příjmu bílkovin pro sportovce a kulturisty z roku 2011 se ustálil na 1,6 gramu na kg jako ideální množství pro zvýšení svalové hmoty. Ale co všechny ty studie, které ukazují, že díky několika stovkám gramů bílkovin denně získáte šílené přírůstky?

Některé studie, které prokazují významný přínos vyššího obsahu bílkovin, byly financovány společnostmi zabývajícími se proteinovým práškem nebo suplementy a provedeny výzkumníky pracujícími pro tyto společnosti. Nezaujatý výzkum ukazuje, že 1,6 gramu na kg tělesné hmotnosti je dostatek bílkovin pro budování svalů.

Kolik bílkovin denně, když spaluji tuk?

Pokud je vaším konečným cílem zhubnout, pomůže vám zvýšení bílkovin. Protein více zasytí než tuk nebo sacharidy. Také zvyšuje termogenezi, což znamená, že spálíte více tělesného tuku, pokud budete jíst více bílkovin. Studie naznačují, že pokud udržíte bílkoviny mezi 20–30 % denních kalorií, pomůže vám to spalovat tuky. Dobrým pravidlem, jak se dostat do tohoto rozmezí, je přibližně 2 g bílkovin na kg, které vážíte.

Jak podpořit zotavení

Když jste zraněni, vaše tělo používá extra bílkoviny k obnově poškozené tkáně. Aminokyseliny glycin, prolin a hydroxyprolin urychlují hojení ran a podporují poškození kloubů, kostí a tkání. Kolagenové peptidy mají všechny tři. Pro extra výživu, když ji nejvíce potřebujete, použijte 2 gramy bílkovin na kg tělesné hmotnosti denně, přičemž přibližně 20 gramů pochází z hydrolyzovaného kolagenového proteinu.

 

Jak je to s příjmem kolagenu a bílkovin?

Kolagenní peptidový prášek sám o sobě není kompletní protein. Chybí mu jedna esenciální aminokyselina, která by to udělala kompletní: tryptofan.

To však neznamená, že byste měli kolagen nakopnout na obrubník. Má obzvláště vysoký obsah glycinu, prolinu a hydroxyprolinu, tří hlavních aminokyselin, které vaše tělo používá k tvorbě pojivové tkáně. To je velký problém, pokud chcete podpořit regeneraci po fyzické aktivitě, a ještě větší problém, pokud chcete podpořit zářící a hydratovanou pokožku.

Je to proto, že kolagenové peptidy poskytují vašemu tělu stavební kameny aminokyselin pro:

  •  
  •      Hladší, pružnější pokožka
  •      Silné kosti
  •      Odolnější klouby a vazy

Kolik potřebuji bílkovin při hubnutí?

Nahoru
574 položek celkem
Zpět do obchodu