Náš provoz zůstává nepřerušen. Doporučujeme platby kartou nebo převodem, abyste se vyhnuli kontaktu s kurýrem nebo obsluhou.

Pozitivní účinky resveratrolu

co je to resveratrol

 

Resveratrol je ten důvod, že pití červeného vína může mít pozitivní vliv na vaše zdraví! Tato polyfenolová sloučenina nacházející se ve slupce hroznů, má pozitivní účinky na naše tělo. Vědci z Harvardské univerzity prokázali, že myši krmené resveratrolem měly o 25% vyšší průměrnou délku života než jiné myši. Pokud vás zajímá tajemství delšího života nebo možná kouzelná kúra na hubnutí, čtěte dále a dozvíte se více o resveratrolu.

Polyfenoly

Polyfenoly jsou specifickou skupinou rostlinných sloučenin, o nichž se má za to, že mají pozitivní přínos pro zdraví. V přírodě existuje přibližně 8 000 druhů, z nichž jeden je resveratrol. Tyto molekuly se obvykle nacházejí v kůži rostlin a chrání je před stresem z prostředí. Prostřednictvím konceptu xenohormézy rostliny reagují na stres změnou na molekulární úrovni (jako je akumulace resveratrolu v kůži rostlin), což pak vede k vyvolání biologicky prospěšné a ochranné reakce u zvířat, která rostlinu konzumovala.

Co je trans resveratrol?

Trans-resveratrol je jedním z izomerů (molekulárních struktur) resveratrolu, přičemž cis-resveratrol je druhým. Jednoduše řečeno, trans-resveratrol se vyskytuje s atomy hydroxidu na opačných stranách molekuly, kde cis-resveratrol má atomy hydroxidu na stejné straně. Má se za to, že trans-resveratrol má vyšší biologickou aktivitu dvou izomerů. Zájem o resveratrol pramení částečně z kardioprotektivních účinků pití červeného vína. Vědci předpokládají, že vyšší než průměrná spotřeba vína v této populaci je může chránit před potížemi s kardiologií a informuje rozsáhlý výzkum složek vína, aby se zjistilo, které prvky poskytují tento ochranný účinek. V roce 1992 byl resveratrol zkoumán podrobněji a identifikován jako klíčová součást hroznové slupky.

Od tohoto objevu byl proveden další výzkum, který ukazuje, že resveratrol také vykazuje protizánětlivé a antioxidační účinky, stejně jako úžasná schopnost prodloužit životnost různých zvířat.

Co dělá Trans Resveratrol a jaké jsou jeho výhody?

Přínosy resveratrolu pro zdraví jsou velmi rozšířené a prostřednictvím různých mechanismů bylo prokázáno, že tato sloučenina ovlivňuje řadu nemocí.

Antioxidant

Za prvé, řada systémových účinků, které resveratrol poskytuje, spočívá v jeho schopnosti působit jako antioxidační a protizánětlivé činidlo. Například resveratrol má schopnost indukovat aktivitu klíčového proteinu (PGC-1?). Což má za následek větší mitochondriální vývoj v tkáni našeho těla (např. Sval, mozek, srdce), aby se snížil oxidační stres. S více mitochondrií, které jsou k dispozici ve svalech, může být dodáno více kyslíku na podporu oxidační fosforylace, která může pomoci při vytrvalostním výkonu.

Například: ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že resveratrol zvyšuje délku běhu na běžeckého pásu a prodlužuje vyčerpání. Podobně bylo u zdravých lidí pozorováno, že suplementace resveratrolu zvyšuje kardiovaskulární účinnost během cvičení.

Neuroprotekce

Vedle výhod pro kardiovaskulární systém byl resveratrol také považován za ochranný účinek na nervový systém. U řady degenerativních neurologických stavů má resveratrol výhodu v prevenci degenerativních změn.

Resveratrol ovlivňuje různé metabolické cesty, aby snížil počet a velikost těchto depozitů a bílkovinných plaků potlačením aktivity p53 a výše zmíněných změn v aktivaci nukleárního faktoru kappa B, jejichž čistý výsledek snižuje neurodegenerativní toxiny na ochranu nervových a mozkových buněk.

Stárnutí

Pravděpodobně jeden z nejúžasnějších fyziologických mechanismů poskytovaných resveratrolem souvisí s jeho pozoruhodným účinkem na proces stárnutí. Tento mechanismus se točí kolem odlišné skupiny enzymů zvaných sirtuiny.

Předpokládá se, že hlavní funkcí těchto enzymů je podpora přežití, odolnosti proti stresu a v některých nižších zvířecích formách (kvasinky, červi a mouchy) jsou geny kódující sirtuiny spojeny s delším životem. Tuto asociace je neuvěřitelně vidět také u savců.

 

Studie

Jedna konkrétní studie rozdělila skupinu potkanů ​​do tří skupin v závislosti na stravě, ke které byla skupina přiřazena: kontrola vs dieta s vysokým obsahem tuku vs dieta s vysokým obsahem tuku A resveratrol.

Jak můžete očekávat, skupina s vysokým obsahem tuků vykazovala vyšší výskyt onemocnění a zemřela dříve, nicméně tyto krysy, kterým byl podáván resveratrol (spolu s dietou s vysokým obsahem tuku), žily tak dlouho, jako kontrolní skupina!

Rovněž vykazovaly snížené známky chronických onemocnění. Prodloužení délky života pozorované při suplementaci resveratrolem, které je zvažováno kvůli jeho silné aktivaci konkrétního genu (který je rozhodující pro stárnutí) nazývaného SIRT1. Aktivace tohoto genu ovlivňuje řadu procesů a aktivuje se zejména během období snížení kalorií (zdánlivě jako mechanismus přežití).

To je dále podporováno studiemi, které ukazují, že resveratrol může prodloužit život konkrétního druhu ryb o 59% při zachování mozkových a motorických funkcí během stárnutí.

I když stále zůstává otázkou, zda by se toto vylepšení SIRT1 resveratrolem mohlo přenést na člověka, zůstává v komunitě výzkumu stárnutí a nemocí oblastí velkého vědeckého zájmu.

Zdroje trans resveratrolu?

Jak již bylo uvedeno, víno je běžným zdrojem resveratrolu, avšak v tomto smyslu není všechno víno vytvořeno stejně. Červené víno (např. Pinot Noir) má koncentraci resveratrolu až 14 mg na litr, zatímco bílé víno má méně než 0,1 mg na litr. To by naznačovalo důležitost barvy hroznů při výběru zdroje této sloučeniny. Avšak i červená hroznová šťáva obsahuje pouze 0,5 mg na litr a celé hrozny obsahují 3,54 μg na gram, což naznačuje důležitost koncentrace resveratrolu ve slupce, která je při procesu výroby vína zdůrazněna a akumulována. Dalšími zdroji resveratrolu jsou arašídy (maximálně 1,92 μg na gram) a bylina, která se jmenuje japonská křídlatka, která má koncentraci 0,524 mg na gram.

 

červené víno účinky

Vedlejší účinky a bezpečnost

Studie zkoumající farmakologické mechanismy a účinky resveratrolu ukazují, že suplementace je pro člověka velmi bezpečná. Například jedna konkrétní studie ukázala, že 5 g resveratrolu denně nevykazovalo žádné nežádoucí účinky. Podobné výsledky byly pozorovány v jiné studii, která podporovala užívání 4 g denně po dobu 3 měsíců bez vedlejších účinků.

 

Přidali jsme pro vás nové dámské fitness obleceni, koukněte na naší nabídku, kterou najdete na eshopu.

 

Závěr

Účelem tohoto článku není přesvědčit vás o potenciálu resveratrolu a zvýšit vaše šance na dosažení věčného života. Místo toho jsou prezentovány biologické mechanismy, které zdůrazňují sofistikované a úžasné výhody, které tato sloučenina může poskytnout na podporu vašeho kardiovaskulárního, metabolického a neurologického zdraví. Myslím, že to jsou všechny dobré důvody, proč by každý měl zvážit pokus o resveratrol.