Je pro vás čokoláda dobrá? Zdravotní přínosy čokolády


Theobroma Cacao, latinský název pro čokoládu, z nějakého důvodu znamená „jídlo bohů“. Je to rajský způsob, jak zvednout svůj výkon. Čokoláda má také některé významné zdravotní přínosy. Nemluvíme o nezdravé čokoládě v bonbónech a sladkých dezertech. Hořká čokoláda má dlouhou historii jako léčivá rostlina, zlepšovač nálady a dokonce i afrodiziakum. Takže máte štěstí: opravdu můžete použít vysoce kvalitní čokoládu, abyste získali lahodnou kontrolu nad svou biologií.

 

čokoláda účinky

Zdroj obrázku: Pexels.com

7 zdravotních výhod čokolády

Pravděpodobně jste četli, že čokoláda ovlivňuje váš mozek tím, že způsobuje uvolňování „neurotransmiterů štěstí“ serotoninu, dopaminu a endorfinů.[1] Stejně jako káva je čokoláda také silným zdrojem polyfenolových antioxidantů, které mohou bojovat s škodlivými volnými radikály a chránit vaše mitochondrie. Zkušení biohackeři čokolády však také vědí, že čokoláda je užitečným nástrojem pro zlepšení výkonu méně známými způsoby. Kakao má ve skutečnosti na tělo systémový účinek, jehož výhody sahají od zlepšení průtoku krve a kognitivních funkcí až po prospěšné změny střevních bakterií! Zde jsou některé z nejdůležitějších výhod čokolády.

Náš sortiment obsahuje široké množství oblečení do posilovny. Mezi naše nejoblíbenější dámské legíny patří jednoznačně legíny Infinity.

Čokoláda pro lepší náladu

Čokoláda může zlepšit vaši náladu, zejména v situacích vysokého tlaku nebo stresových situací.[2] Účastníci byli požádáni, aby dokončili úlohy sériového odčítání trojic a sedmiček (odpočítávání po 3s a 7s) a úkol rychlého zpracování vizuálních informací k testování trvalé pozornosti. Ti, kteří před testem konzumovali kakaové flavanolové nápoje, měli celkově lepší kognitivní výkon a hlásili menší duševní únavu než kontrolní skupina.

Čokoláda vás nutí jíst méně

Jedním z mých oblíbených účinků konzumace čokolády je snížení chuti k jídlu. Jedna studie to kvantifikovala tak, že účastníkům dala 100 g porce mléčné nebo hořké čokolády dvě hodiny před tím, než jim byl podáván oběd „sněz co můžeš“[3]. Požití hořké čokolády korelovalo s o 17 % nižším příjmem kalorií v následujícím jídle ve srovnání se skupinou s mléčnou čokoládou. (Představuji si, že je to proto, že kasein v mléce se váže na polyfenoly v čokoládě, takže jsou pro vaše tělo nedostupné.)

Čokoláda může mít také významný vliv na náladu, protože jedna dvojitě zaslepená studie zaznamenala, že subjekty byly schopny subjektivně rozlišit účinky theobrominu v dávkách pouhých 100–560 mg.[4]

Čokoláda pro zdravé srdce

kakaový bob

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Pravidelná konzumace čokolády může zlepšit vaše kardiovaskulární zdraví.[5] Je pozoruhodné, že polyfenoly v kakau zvyšují HDL cholesterol (často považovaný za ochranný druh cholesterolu), což zase vede ke snížení oxidovaného LDL cholesterolu.[6][7] Mezi další účinky patří vyšší hladiny cirkulujícího oxidu dusnatého[8][9] a snížená adheze krevních destiček[10], což vede ke zlepšení cirkulace.

Jedna studie dokonce zjistila, že kakaový flavanol epikatechin je zodpovědný za nárůst oxidu dusnatého, který je nezbytný pro zdraví cév.[11] Biologická dostupnost oxidu dusnatého je zásadní determinantou vaskulárního zdraví, protože reguluje dilatační tonus, signalizuje buněčný růst a zánětlivou odpověď a chrání krevní cévy před srážením.[12]

Cévní funkce je také opravdu důležitá pro inzulínem regulované vychytávání glukózy.[13] To je důvod, proč může hořká čokoláda také zlepšit zdravé úrovně citlivosti na inzulín.[14]

Čokoláda pro zářivou pokožku a ochranu před sluncem

Čokoláda vám může pomoci udržet zdravou pokožku modulací zdravého průtoku krve. V jedné studii dvě skupiny žen konzumovaly kakaový prášek s vysokým nebo nízkým obsahem flavanolu po dobu 12 týdnů. Zatímco skupina s nízkým obsahem flavanolu nevykazovala žádné změny v markerech zdraví kůže, subjekty ve skupině s vysokým obsahem flavanolu měly po vystavení slunečnímu simulátoru v průměru 25% snížení erytému (spálení sluncem) způsobeného UV zářením.[15]

Skupina s vysokým obsahem flavanolu také zaznamenala zvýšenou hustotu a tloušťku pokožky, stejně jako lepší hydrataci a menší transepidermální ztrátu vody.

Čokoláda může snížit zánět

Čokoláda má vlastnosti modulující zánět. V jedné studii měly obézní myši suplementované kakaovým práškem zdravější úroveň zánětu a inzulínu.[16] Tyto myši také měly 30% snížení plazmatických hladin hlavního prozánětlivého mediátoru interleukinu 6. Průřezová studie italské kohorty navíc objevila inverzní vztah mezi konzumací hořké čokolády a sérovým C-reaktivním proteinem.[17]

Čokoláda je prebiotikum

Zatímco mnoho studií předpokládá, že jsou to kakaové polyfenoly, které působí přímo na modulaci biomarkerů, je velmi pravděpodobné, že alespoň část účinku je nepřímá a funguje prostřednictvím interakce s naším střevním mikrobiomem. Výzkum naznačuje, že kakaové flavanoly s nízkou molekulovou hmotností, jako je epikatechin a katechin, mohou být absorbovány přímo do krevního oběhu[18] (pokud je nesmícháte s mlékem), ale u větších polyfenolů tomu tak není. V tomto případě mikroflóra v tlustém střevě pracuje na rozkladu vysokomolekulárních polyfenolů, takže menší sekundární metabolity mohou cirkulovat po celém těle.[19][20]

Kakaové flavanoly zpracovává střevní mikroflóra a sekundární metabolity se mohou dostat do oběhu. Pokud se střevní bakterie živí většími kakaovými polyfenoly, pak z toho vyplývá, že mohou také měnit složení střevního mikrobiomu. Ve skutečnosti jedna studie objevila prospěšný prebiotický účinek vysoké konzumace flavanolové čokolády. Po období 4 týdnů konzumace kakaového prášku s vysokým obsahem flavanolu u subjektů došlo k významnému nárůstu populací bifidobakterií a laktobacilů a také k významnému snížení hladiny klostridií.[21] To bylo doprovázeno významně sníženým C-reaktivním proteinem (který koreluje se snížením zánětu v těle), což bylo spojeno zejména se změnami laktobacilů.

Čokoláda proti stárnutí

V neposlední řadě může kakao zlepšit mitochondriální biogenezi, neboli tvorbu nových mitochondrií! Důležité je mít zdravé mitochondrie a více z nich. Je to flavanol epikatechin v čokoládě, který je zodpovědný za mitogenezi.[22] V jedné studii posunulo orální podávání epikatechinu senilním myším četné biomarkery směrem k těm u mladých myší, včetně sirtuinu 1, dobře známého regulátoru mitochondriální biogeneze.[23][24] V jiné studii na myších zlepšila léčba epikatechinem výkon cvičení o ~50 % ve srovnání s kontrolami a zvýšila odolnost proti svalové únavě o ~30 %.[25] Skupina epikatechinu také zaznamenala významné zvýšení mitochondriálního objemu v zadních končetinách a srdečních svalech.

Související: Čokoláda a vliv na naše zdraví

Má čokoláda kofein?

čokoláda a vliv na zdraví

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Ano, ale v mnohem menším množství než káva. Tím pádem byste pravděpodobně mohli sníst čtvereček nebo dva hořké čokolády před spaním a neměli byste problém s usínáním. Opravdu skvělá molekula dodávající energii v kávě se nazývá theobromin. Theobromin je primární alkaloid nacházející se v kakau, který je zodpovědný za četné pozitivní účinky, z nichž jeden je podobný účinkům kofeinu. Ačkoli je theobromin přítomen v jiných rostlinách, vysoká koncentrace je v hořké čokoládě, s mírami mezi 237-519 mg na 50 g.[26]

Výhody theobrominu

Podporuje stálou energii

Vzhledem k molekulárnímu složení theobrominu sice podporuje energii v těle, ale nevyužívá své účinky na centrální nervový systém, jeho účinky jsou tedy jemnějším typem energie pro dobrý pocit. Také díky svému molekulárnímu složení trvá theobrominu déle, než se z vašeho těla vyloučí, což znamená, že tato klidná energie vydrží déle.

Lepší kognitivní funkce

Okamžité kognitivní účinky čokolády jsou primárně zodpovědné za kofein a theobromin. Studie porovnávající účinky kakaového prášku s ekvivalentním kofeinem a teobrominovým práškem zjistila ekvivalentní zlepšení v kognitivních a náladových hodnoceních.[27]

Návyková chuť

Říká se, že hořká čokoláda je „získaná chuť“ a výzkum naznačuje, že teobromin může být složkou odpovědnou za naši přitažlivost k hořké čokoládě. Jedna studie prokázala zvýšenou oblibu „nového“ nápoje, když byl smíchán s theobrominem.[28]

Nástrahy čokolády

kakao

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Většina čokolády obsahuje cukr

Teď už možná budete mít zájem nasbírat nějakou čokoládu do svého nákupního košíku, ale nezapomeňte si vybrat takovou s co nejmenším množstvím cukru nebo dokonce bez cukru. Zatímco výzkumy ukazují, že kakao může mít příznivý vliv na udržení zdravého cévního tonu a citlivosti na inzulín, u cukru je tomu naopak. Jíst slazenou čokoládu pro vás stále není dobré. Dejte si pozor na čokoládu prodávanou jako „bez cukru“, která může obsahovat nezdravá umělá sladidla. Jedinými doporučenými sladidly jsou stévie, erythritol z kukuřice bez GMO a xylitol z tvrdého dřeva.

V jedné studii krysy krmené stravou s vysokým obsahem tuku a sacharózy po dobu 4 týdnů vykazovaly inzulínovou rezistenci a sníženou endoteliální syntázu oxidu dusnatého (eNOS), která je zodpovědná za tvorbu oxidu dusnatého v krevních cévách.[29] Jiné studie prokázaly, že škodlivý účinek cukru na cévní funkce je nezávislý na obezitě a inzulínové rezistenci, takže cukr je pro vás špatný, i když jste jinak zdraví.[30][31]

 

Čokoláda může obsahovat plíseň

Bohužel kvůli intenzivním zemědělským technikám a špatným zemědělským, zpracovatelským a skladovacím postupům je velká část světové nabídky čokolády kontaminována významnými úrovněmi plísňových toxinů. Jedna ze zákeřnějších a nebezpečnějších forem mykotoxinu, ochratoxin A, byla přítomna v 98 % vzorků testovaných v jedné studii.[32] U těch, které byly kontaminovány ochratoxinem, studie zjistila také 80% společný výskyt aflatoxinu. Mykotoxiny se navzájem amplifikují, když je přítomno více než jeden.

Kakaovníky jsou tropickou plodinou, díky čemuž jsou vysoce náchylné k houbám a plísním.[33] Pražení plesnivých fazolí zničí skutečné houby, ale nezničí vedlejší produkt hub, škodlivé plísňové toxiny. Fazole nejsou náchylné jen na to, když jsou na stromě. Během předběžného zpracování se mohou stát hostiteli plísní a hub, takže je důležité nenechat je dlouho stát.[34] Dobrou zprávou je, že jedna studie zjistila, že zpracování kakaových bobů na hotový výrobek vedlo k 93,6% snížení ochratoxinu A.[35] Moje zkušenost je, že plísňové toxiny se velmi liší od šarže k šarži a od značky ke značce a značka s „čistou“ čokoládou tento měsíc nemusí být čistá následující měsíc.

Kvalitní sportovní oblečení můžete také vybrat na našich stránkách a nemusíte chodit do obchodu.

 

Při výběru a konzumaci čokolády mějte na paměti následující:

  • Ujistěte se, že vaše čokoláda obsahuje alespoň 85 procent tmavé čokolády
  • Evropská čokoláda má tendenci obsahovat méně plísňových toxinů, protože má přísnější vládní limity než USA
  • Vezměte si aktivní kokosové uhlí s čokoládou, abyste navázali některé toxiny z plísní

 

Závěr

Bez ohledu na to, jakou cestu si vyberete, svou touhu po čokoládě jistě uspokojíte, aniž byste přidávali sacharidy a cukr. Záleží jen na tom, jak kreativní chcete být v kuchyni, a jak dlouho jste ochotni čekat, než zaboříte zuby do nějaké čokoládové dobroty.

 

Reference

[1]  K Bruinsma, D L Taren Chocolate: food or drug? - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10524390

[2]  Andrew B Scholey , Stephen J French, Penelope J Morris, David O Kennedy, Anthea L Milne, Crystal F Haskell Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19942640

[3] L B Sørensen and A Astrup Eating dark and milk chocolate: a randomized crossover study of effects on appetite and energy intake - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3302125/#!po=22.7273

[4]  G K Mumford, S M Evans, B J Kaminski, K L Preston, C A Sannerud, K Silverman, R R Griffiths Discriminative stimulus and subjective effects of theobromine and caffeine in humans - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7862879?dopt=Abstract

[5] Nasiruddin Khan, Olha Khymenets, Mireia Urpí-Sardà, Sara Tulipani, Mar Garcia-Aloy, María Monagas, Ximena Mora-Cubillos, Rafael Llorach and Cristina Andres-Lacueva Cocoa Polyphenols and Inflammatory Markers of Cardiovascular Disease - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942736/

[6] Baba Seigo Osakabe Naomi Kato Yoji Natsume Midori Yasuda Akiko Kido Toshimi Fukuda Kumiko Muto Yuko Kondo Kazuo Continuous intake of polyphenolic compounds containing cocoa powder reduces LDL oxidative susceptibility and has beneficial effects on plasma HDL-cholesterol concentrations in humans - http://ajcn.nutrition.org/content/85/3/709.long

[7]  S Parthasarathy, J Barnett, L G Fong High-density lipoprotein inhibits the oxidative modification of low-density lipoprotein - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2344447?dopt=Abstract

[8] Christian Heiss MD, PhD, Petra Kleinbongard PhD, Andrè Dejam MD, PhD, Sandra Perré MS, Hagen Schroeter PhD, Helmut Sies MD, PhD, Malte Kelm MD Acute Consumption of Flavanol-Rich Cocoa and the Reversal of Endothelial Dysfunction in Smokers - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109705015810

[9]  Christian Heiss, David Finis, Petra Kleinbongard, Arne Hoffmann, Tienush Rassaf, Malte Kelm, Helmut Sies Sustained increase in flow-mediated dilation after daily intake of high-flavanol cocoa drink over 1 week - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17312446/

[10]  Roberto Corti, Andreas J Flammer, Norman K Hollenberg, Thomas F Lüscher Cocoa and cardiovascular health - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19289648

[11] Hagen Schroeter, Christian Heiss, Jan Balzer, Petra Kleinbongard Carl L. Keen, Norman K. Hollenberg, Helmut Sies, Catherine Kwik-Uribe, Harold H. Schmitz and Malte Kelm Epicatechin mediates beneficial effects of flavanol-rich cocoa on vascular function in humans - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1327732/

[12] Richard C Jin and Joseph Loscalzo Vascular nitric oxide: formation and function - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092409/

[13] Ranganath Muniyappa, MD, PhD and James R. Sowers, MD Role of Insulin Resistance in Endothelial Dysfunction - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3594115/

[14] Grassi Davide, Lippi Cristina, Necozione Stefano, Desideri Giovambattista, Ferri Claudio Short-term administration of dark chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons - http://ajcn.nutrition.org/content/81/3/611.long

[15] Heinrich Ulrike, Neukam Karin, Tronnier Hagen, Sies Helmut, Stahl Wilhelm Long-Term Ingestion of High Flavanol Cocoa Provides Photoprotection against UV-Induced Erythema and Improves Skin Condition in Women - http://jn.nutrition.org/content/136/6/1565.full

[16] Yeyi Gu, Shan Yu and Joshua D. Lambert Dietary cocoa ameliorates obesity-related inflammation in high fat-fed mice - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3818345/

[17] di Giuseppe Romina, Di Castelnuovo Augusto, Centritto Floriana, Zito Francesco, De Curtis Amalia, Costanzo Simona, Vohnout Branislav, Sieri Sabina, Krogh Vittorio, Donati Maria Benedetta, de Gaetano Giovanni, Iacoviello Licia Regular Consumption of Dark Chocolate Is Associated with Low Serum Concentrations of C-Reactive Protein in a Healthy Italian Population - http://jn.nutrition.org/content/138/10/1939.long

[18] Roberta R Holt, Sheryl A Lazarus, M Cameron Sullards, Qin Yan Zhu, Derek D Schramm, John F Hammerstone, Cesar G Fraga, Harold H Schmitz, Carl L Keen Procyanidin dimer B2 [epicatechin-(4β-8)-epicatechin] in human plasma after the consumption of a flavanol-rich cocoa - http://ajcn.nutrition.org/content/76/4/798.full

[19] Laurent Y Rios, Marie-Paule Gonthier, Christian Rémésy, Isabelle Mila, Catherine Lapierre, Sheryl A Lazarus, Gary Williamson, Augustin Scalbert Chocolate intake increases urinary excretion of polyphenol-derived phenolic acids in healthy human subjects - http://ajcn.nutrition.org/content/77/4/912.long

[20] Francisco J. Pérez-Cano, Malen Massot-Cladera, Àngels Franch, Cristina Castellote, Margarida Castell The effects of cocoa on the immune system - https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2013.00071/full

[21] Tzounis Xenofon, Rodriguez-Mateos Ana, Vulevic Jelena, Gibson Glenn R, Kwik-Uribe Catherine, Spencer Jeremy PE Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study123 - http://ajcn.nutrition.org/content/93/1/62.full

[22]  Israel Ramirez-Sanchez, Sergio De los Santos, Silvia Gonzalez-Basurto, Patricia Canto, Patricia Mendoza-Lorenzo, Carlos Palma-Flores, Guillermo Ceballos-Reyes, Francisco Villarreal, Alejandro Zentella-Dehesa, Ramon Coral-Vazquez Epicatechin improves mitochondrial-related protein levels and ameliorates oxidative stress in dystrophic δ-sarcoglycan null mouse striated muscle - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25284161

[23] Aldo Moreno-Ulloa, Leonardo Nogueira, Alonso Rodriguez, Jonathan Barboza, Michael C Hogan, Guillermo Ceballos, Francisco Villarreal, Israel Ramirez-Sanchez Recovery of Indicators of Mitochondrial Biogenesis, Oxidative Stress, and Aging With (-)-Epicatechin in Senile Mice - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25143004

[24] Antje Bruckbauer, Michael B Zemel Effects of dairy consumption on SIRT1 and mitochondrial biogenesis in adipocytes and muscle cells - http://www.nutritionandmetabolism.com/content/8/1/91

[25] Leonardo Nogueira, Israel Ramirez-Sanchez, Guy A Perkins, Anne Murphy, Pam R Taub,1 Guillermo Ceballos,4 Francisco J Villarreal, Michael C Hogan and Moh H Malek Epicatechin enhances fatigue resistance and oxidative capacity in mouse muscle - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208228/

[26] Cheng Chia Meng, Abbe Maleyki Mhd Jalil and Amin Ismail Phenolic and Theobromine Contents of Commercial Dark, Milk and White Chocolates on the Malaysian Market - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6254055/

[27]  Hendrik J Smit, Elizabeth A Gaffan, Peter J Rogers Methylxanthines are the psycho-pharmacologically active constituents of chocolate - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15549276?dopt=Abstract

[28]  Hendrik J Smit, Rachel J Blackburn Reinforcing effects of caffeine and theobromine as found in chocolate - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15772863

[29]  Frédéric Bourgoin, Hélène Bachelard, Mylène Badeau, Sébastien Mélançon, Maryse Pitre, Richard Larivière, André Nadeau Endothelial and vascular dysfunctions and insulin resistance in rats fed a high-fat, high-sucrose diet - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18599593

[30]  Ebrahim K Naderali, Gareth Williams Prolonged endothelial-dependent and -independent arterial dysfunction induced in the rat by short-term feeding with a high-fat, high-sucrose diet - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535737/

[31]  E K Naderali , L C Pickavance, J P Wilding, G Williams Diet-induced endothelial dysfunction in the rat is independent of the degree of increase in total body weight - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11352779

[32] Marina V. Copetti, Beatriz T. Iamanaka, José Luís Pereira, Daniel P. Lemes, Felipe Nakano, Marta H. Taniwaki Co-occurrence of ochratoxin a and aflatoxins in chocolate marketed in Brazil - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713511005640

[33]  Zoi Papalexandratou, Gwen Falony, Edwina Romanens, Juan Carlos Jimenez, Freddy Amores, Heide-Marie Daniel, Luc De Vuyst Species diversity, community dynamics, and metabolite kinetics of the microbiota associated with traditional ecuadorian spontaneous cocoa bean fermentations - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21926224

[34] Marina V. Copetti, Beatriz T. Iamanaka, Jens C. Frisvad, José L. Pereira, Marta H. Taniwaki Mycobiota of cocoa: From farm to chocolate - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002011001900

[35] Marina V. Copetti, Marina V. Copetti, Melanie A. Nester, Priscilla Efraim, Marta H. Taniwaki Occurrence of ochratoxin A in cocoa by-products and determination of its reduction during chocolate manufacture - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612012083

 

Autor: David Vencl

David Vencl je spisovatel a podnikatel. V roce 2011 zhubl a napsal knihu. Mezi jeho koníčky patří fotbal, knihy a zdravý životní styl.

Zpět do obchodu