Jak si vybrat kávová zrna, která chutnají lahodně?

jak vybrat kávu

Jak vybrat správnou kávu?

Usměrnění vašeho vnitřního baristy a příprava čerstvé konvice kávy doma může být skvělou technikou, která šetří peníze, ale také vyvolává otázku: „Která kávová zrna jsou nejlepší?“ Pokud si chcete udělat dobrou kávu doma, máte možnosti. Vše se scvrkává na fazole a preference. Od odrůdy a oblasti až po pražení a mletí, zde je rozpis faktorů, které vám pomohou koupit kávová zrna, ze kterých bude dokonalý šálek kávy, ať už nakupujete online nebo v obchodě s potravinami.

Káva před tréninkem může zlepšit váš výkon, takže šálek před tréninkem je skvělou volbou. Nezapomeňte také na naše fitness leginy.

Jaké jsou různé druhy kávových zrn?

Existuje tolik odrůd kávových zrn, kolik je vinných hroznů. Abychom to měli jednodušší, kávový průmysl závisí převážně na odrůdách, které spadají do dvou kategorií – Arabica a Robusta.

  • Arabica má jemnou chuť a nízkou kyselost kávy, kterou najdete ve většině kaváren. Chcete-li snadno pitelný každodenní nápoj, použijte fazole Arabica. Tyto informace najdete na obalu kávy.
  • Fazole Robusta lze pěstovat v drsnějším klimatu s menším množstvím vody, díky čemuž je jejich pěstování ekonomičtější. To znamená, že tyto fazole mají také kyselejší a hořkou chuť ne to, co chcete ve svém dokonalém šálku.

 

Kde se káva pěstuje?

Kávová zrna a kávové bobule

Pokud jste ochutnali různé druhy kávy, víte, že různé kávové oblasti dodávají velmi odlišné chutě. Když kupujete kávu, její chuť bude do značné míry záviset na tom, kde byla vypěstována.

Zdá se vám, že je toho v uličce s kávou hodně informací? Nebojte se, tento průvodce kávou vám poradí:

Zde jsou některé charakteristické chuťové tóny širších oblastí pěstování kávy:

 

Střední Amerika

  •      Hladký
  •      Ovocný
  •      Jemně oříškové
  •      Světlé, kyselé (ne kyselé)

 

Jižní Amerika

  •      Mírná sladkost
  •      Měkký
  •      Náznaky karamelu a medu (zejména kolumbijská káva)

 

Asie

  •      Dřevnatý
  •      Zemitý
  •      Nízká kyselost

Afrika

  •      Náznaky vína, bobule
  •      Ovocná, květinová
  •      Ochrannou známkou Etiopie je její silná borůvková chuť

 

Kávy s jedním původem s lehkým až středním pražením umožní, aby kávě pronikla jedinečná regionální charakteristika. Dalším hlediskem při výběru perfektního kávového zrna je nadmořská výška. Přečtěte si obal a vyhledejte kávu pěstovanou ve vysokých nadmořských výškách, která má bohatší a plnější chuť než káva pěstovaná blíže k hladině moře. Některé značky kávy mohou smíchat zrna z různých oblastí, aby vytvořily dobrý šálek kávy, protože chuť může ovlivnit mnoho různých faktorů, včetně podmínek pěstování a ročního období. Neprůstřelné fazole obsahují fazole z Kolumbie, Guatemaly a El Salvadoru pro vytvoření dokonale vyváženého chuťového profilu.

 jakou zvolit kávu

Jaké si vybrat pražení kávy?

Který průvodce kávou by byl úplný bez hloubkového vysvětlení o pražení a o tom, co znamenají? Koneckonců, je nemožné odpovědět na otázku: "Která kávová zrna jsou nejlepší?" aniž byste se nejprve ponořili do každého druhu pražení. Když kávová zrna pražíte, vynikne chuť zrn. Abychom to zkomplikovali, káva se nepraží ve stejném množství. Lehčí pražení dodávají chuť lesních plodů, karamelu, čokolády, koření nebo dokonce květinových tónů. Tmavší pražení mají tendenci vyvolat silnější opečenou chuť, která může překonat světlejší regionální chutě. Je běžnou mylnou představou, že čím tmavší a hořčí je vaše káva, tím více kofeinu obsahuje. To není pravda. Pražením se spálí kofein, takže světlá káva má větší úder než tmavá káva. Jedna nemusí být nutně lepší než druhá vše záleží na preferencích.

Světlé pražení

Světlé pražení znamená, že kávová zrna byla vystavena teplu po minimální dobu a konečný produkt má světle hnědou barvu. Kávová zrna praskají při teplotě přibližně 193 °C až 204 °C, což je známé jako „první prasknutí“, a poté opět mezi 223 °C a 232 °C, „druhé prasknutí“. Pekáče odstraňují světlá zrna z tepla těsně za první trhlinou. Světlá zrna si zachovají regionální vlastnosti bobů. Chuťový profil je hladký, jasný a vůbec ne hořký, pokud teploty pečení zůstávají pod 96 °C. Světlé pražení také poskytuje nejvyšší kyselost, což v kávě není totéž jako kyselost. Žádná káva by neměla chutnat kysele. (Pokud je vaše káva kyselá, znamená to, že se v určité fázi výrobního procesu něco pokazilo.) Místo toho se kyselost vztahuje k jasné, živé kvalitě kávy.

 

Střední pražení

Pražírny odstraňují kávová zrna ze zdroje tepla těsně před druhým prasknutím, aby získali střední pražení. Střední pražení ztratí trochu kyselosti a získají více praženou-toastovou chuť. Tato chuť překonává některé regionální poznámky, i když regionální charakteristiky stále do určité míry pronikají. Středně pražená má nižší obsah kofeinu než světlá pražená a více než tmavé pražení.

 

Tmavé pražení

Aby se dosáhlo tmavého pražení, pražírny kávy ohřívají zrna na druhou prasklinu a pak ještě několik. Vysoké teploty extrahují velké množství přírodních olejů, takže fazole získávají lesklý, tmavě hnědý charakter. Vyjdou pražené chutě a výsledná káva může chutnat hořce. Vzhledem k tomu, že tmavé pražení se vaří nejdéle, mají nejmenší množství kofeinu. Pokud jde o chuť, tmavě pražený šálek kávy nemá jasnou kyselost, jakou mají světlejší pražená zrna, a jen stěží rozpoznáte regionální charakteristiky. Lidé, kteří oceňují praženou kvalitu před jemnými regionálními příchutěmi, budou upřednostňovat tmavé pražení před světlými nebo středními.

Další úvahy o kávě

Kromě toho, jak vaše káva chutná, existují i další faktory, které byste měli mít na paměti při výběru zrnkové kávy.

Forma kávových zrn

Našli jste svou oblíbenou příchuť, ale dáváte si celá zrna nebo mletá? Pokud máte čas vytáhnout mlýnek na kávu a každé ráno si čerstvě namlít zrna, zvolte kávu z celých zrn. Možná vám jde spíše o pohodlí, proto přidejte mletou kávu do nákupního košíku. Jste milovníkem jednoho šálku kávy?

Bio káva

Bio certifikace je skvělý způsob, jak získat kvalitní zrna. Stejně tak přístup spočívající v práci s malými farmami a zajištění adekvátního testování fazolí dodávaných všemi těmito tvrdými pracovníky.

Metoda vaření

Ať už používáte kávovar nebo french press, obvykle vám projde jakýkoli druh zrn, který máte rádi. French press vyžaduje hrubé mletí, takže předem namletá káva nebude fungovat. Rozhoupat kávovar na espresso? Možná budete chtít chytit espresso pro chuť, jako přímo z kavárny. Dobře poslouží jakákoli tmavá pražená káva s plným tělem nebo espresso směs. Koneckonců, tato zrna jsou bohatá na přírodní oleje, které pomáhají vytvářet espresso cremu.

 

Závěr

Se svými novými znalostmi o kávě budete vědět, co hledat, když nakupujete kávová zrna. Nakonec, která kávová zrna jsou nejlepší, budete muset zjistit sami a otestovat své chuťové pohárky.

Zjistěte proč je dobrý kofein před tréninkem.

Zpět do obchodu