Co je stevie a jaké jsou její výhody?

sladidlo stevia

Sladidlo stevie

Vzhledem k tomu, jak se národní strava ubírala v posledních několika desetiletích, snažíme se vyřešit náš problém s cukrem. Jako společnost konzumujeme příliš mnoho sladkého, nezdravého jídla a začíná se nám to vyplácet se všemi druhy problémů životního stylu, od obezity po cukrovku a další. Vybudovali jsme kulturu přejídání a superchutných potravin. Není žádným překvapením, že jsme se to snažili napravit mnoha různými způsoby. Jedním z nich jsou sladidla, sladká složka s nízkým nebo nulovým obsahem kalorií, díky níž jídlo chutná dobře bez metabolických problémů, které může přinést cukr. Dnes budeme hovořit o stévii, rostlinném sladidle, které hraje velkou roli při zlepšování naší stravy a vysvětlíme, jak může zlepšit váš život a proč je použita v doplňcích stravy.

U nás se zaměřujeme zejména na moderní a stylové oblečení, proto pro vás vyrábíme fitness legíny, které jsou vyrobeny z kvalitních materiálů.

Cukr, sytost a vedlejší účinky

Cukr není sám o sobě špatný, netloustne se a není tak návykový. Realita je taková, že nám to prostě chutná příliš a obvykle to způsobí, že přeskakujeme umírněnost a přejdeme rovnou k přejídání. Když kombinujete cukr s přejídáním, narazíte na problémy, jako je inzulínová rezistence a zvýšené šance na přílišné přibírání na váze. To je také problém, protože cukr je ve skutečnosti velmi kalorický. Jako sacharid jsou to pouze 4 kalorie na gram, ale množství sytosti a objemu, které 100 gramů cukru poskytuje, je ve skutečnosti velmi nízké ve srovnání se stejným množstvím komplexních sacharidů, bílkovin nebo tuků. To platí ještě více, pokud jej pijete ve formě šumivého nápoje na bázi sirupu.

Existuje mnoho dezinformací o cukru, ale je spojen se sníženou úrovní kvality stravy, zvýšenou úrovní obezity, má přímou roli při cukrovce a je spojen s bezpočtem dalších problémů. Cukr není vždy příčinou, ale strava s vysokým obsahem cukru je obvykle špatná strava.

Co je Stévie?

Stévie je naše oblíbená forma sladidla, je zcela přírodní, má skvělou chuť a je dobře prozkoumána. Existuje spousta vědy o zdraví a bezpečnosti stévie, má téměř nulové kalorie. Stévie je jednoduše extrakt z listů rostliny stévie, který produkuje hypersladkou sloučeninu známou jako glykosid. Tělo ho nestráví, takže ochutnáte, ale nikdy je nevstřebáte ani nepoužijete. Prostě projdou přímo vámi, stejným způsobem jako voda nebo vláknina.

Je stévie opravdu přírodní?

Stévie se vyrábí z listů rostlin, je to ta nejpřirozenější věc na světě. Tím se to nezlepšuje ani nezhoršuje, protože něco, co je přirozené, to neznamená, že je to dobré nebo zdravé, ale pokud máte obavy z umělých potravin, tohle není. Stévie je druh rostliny, který roste v Asii a Jižní Americe a sladidlo se vyrábí z listů.

 stévie účinky

Je stévie bezpečná?

Absolutně. O stévii a jejích účincích na bezpečnost a zdraví se diskutovalo mnoho. Evropský úřad pro bezpečnost potravin věnoval spoustu času a úsilí hloubkové analýze sladidla a uzavřel prohlášením, že je pro lidskou spotřebu bezpečné. Kromě toho věda ukazuje, že stévie má pozitivní účinky na zdraví buněk, hladinu cukru v krvi a zdraví ledvin. Jediným skutečným rizikem při konzumaci stévie je příliš mnoho, jako u čehokoli jiného. Pokud konzumujete velké množství stévie (více než 25 mg/kg tělesné hmotnosti denně), můžete zaznamenat zažívací potíže nebo jiné negativní účinky, ale to je mnohem více, než najdete v kterémkoli z produktů. Jednoduše řečeno, umírněnost je klíčová. V mírném množství je stévie skutečně aktivně zdravá, s příznivým antioxidačním účinkem a negativní účinky stévie se neprojeví, dokud se nedostanete do nadměrné konzumace. Tomu byste se měli vyhnout bez ohledu na to, zda se jedná o produkt s cukrem nebo sladidlem, problémem jsou špatné stravovací návyky, nikoli sladidla. Dá se s jistotou říci, že úrovně nalezené v proteinových prášcích a jiných slazených zdravotnických produktech nejsou ani zdaleka nebezpečné. Vzhledem k tomu, že stévie je zhruba 200 - 300krát sladší než cukr, je obsah mnohem nižší a zdravotní účinky jsou mnohem lepší.

Různé druhy stévie

Stévie má mnoho podob, některé z nich můžete použít doma, jiné najdete ve slazených výrobcích.

Extrakt ze stévie v prášku

Toto je pravděpodobně nejběžnější forma, zejména v doplňcích stravy, a to z dobrého důvodu. Tento prášek můžete snadno koupit online a lze jej použít jako alternativu cukru. Jak již bylo zmíněno výše, buďte opatrní s dávkováním, pokud používáte samotný prášek, při megadávce můžete zaznamenat některé vedlejší účinky. Ujistěte se, že si přečtěte pokyny pro použití stévie a vždy používejte vysoce kvalitní produkt ze stévie.

Stevia kapky

Méně obvyklé, ale praktické řešení, kapky stévie, jsou snadným způsobem, jak dostat stévii do ranní kávy nebo odpoledního čaje, nebo do čehokoli jiného, ​​co pijete. Pokud se snažíte udržet svůj cukr na nízké úrovni, tyto kapky mohou být pohodlným způsobem, jak obejít problém s cukrem bez kalorií. Také je to docela užitečné, pokud do proteinového koktejlu dáte příliš mnoho kapusty nebo špenátu a chutná to jako listy.

Tekutá stevia

Podobně jako kapky, ale v mnohem nižší koncentraci, stéviová tekutina je zředěný roztok stévie ve vodě nebo jiných zásaditých tekutinách. Je to snadný způsob dochucení na pečení nebo jiná slazená jídla. Stejně jako u kapek chcete sledovat příjem stévie. I když zředěná tekutina ze stévie nebude nijak zvlášť silná, měli byste se naučit, jaké množství je vhodné pro zamýšlené použití. To bude pravděpodobně méně účinné pro vaši kávu, protože je méně koncentrovaná.

Rostlina stévie

Nejezte rostlinu, je zdravá, ale drahá a nepohodlná. Nejsme si jisti, jak plánujete rostlinu používat ve svém každodenním životě, ale doporučujeme umírněnost jako u všech ostatních forem. Samotné listy nejsou zdaleka tak sladké jako extrakt a jsou vyváženy přírodní vlákninou celé rostliny, rostlina stojí mnohem více na porci než prášek. Rostlina a list stévie se nejčastěji používají k výrobě domácí stévie, ale opravdu to nedoporučujeme. Za prvé, je to hodně úsilí získat přesně stejný produkt, jaký byste získali z prášku či extraktu, za mnohem vyšší náklady na váš čas a peníze. Za druhé, je to mnohem méně spolehlivé a měřené než je nákup prášku.

Kde si můžete koupit Stévii?

Stévie si získává na oblibě a je to vidět i na její dostupnosti. Stévii můžete koupit online prostřednictvím prodejců, ale důležitou součástí nákupu je získání vysoce kvalitního produktu. Zajišťujeme také, že v našem rostlinném extraktu ze stévie není nic jiného. I když na trhu můžete vidět nekvalitní prášky, které často mísí stévii s dextrinem nebo jinými druhy cukru. Koneckonců, pokud byste chtěli kalorie a sacharidy, pravděpodobně byste použili pouze cukr.

 

Přidání stévie do proteinového prášku

To je pro nás zásadní bod, stévie pro bílkoviny je fantastickou alternativou cukru z několika důvodů. Nejprve se tento jednoduchý sladký prášek zamíchá do proteinových prášků, aby bylo zajištěno, že obsah cukru je nízký a za své peníze získáte co nejvíce bílkovin. To je to, k čemu všichni používáme proteinové prášky, takže získání lepšího poměru bílkovin je klíčem k dobrému produktu. Za druhé, proteinový prášek je perfektním místem pro umístění stévie, užívá se v relativně malých dávkách, poskytuje spoustu další potravy pro váš žaludek na trávení a zředí váš celkový příjem stévie. To znamená, že je téměř nemožné získat příliš mnoho stévie z proteinových prášků.

 

Extrakt stévie používáme v proteinových prášcích, protože:

  •     Je to fantastické sladidlo s nulovým obsahem kalorií, které nám umožňuje poskytnout tu nejlepší chuť.

Pro nás je stévie jasnou volbou pro poctivost, vytváření odpovědných proteinových prášků a zajištění toho, že produkty poskytují tu nejlepší hodnotu bez zdravotních problémů. Stévie nám to vše umožňuje a zároveň poskytuje skvělé zdravotní výhody.

 

Doporučujeme se také podívat na nejzdravější sladidlo.