Co jíst na alkalické dietě?


Alkalická dieta, známá také jako kyselino-alkalická dieta nebo alkalická popelová dieta, je založena na teorii, že některé potraviny a nápoje mohou způsobit, že vaše tělo produkuje kyselinu.

Spočívá v konzumaci různých druhů zeleniny, čerstvého ovoce a ořechů a luštěnin.

Módní dieta tvrdí, že zabraňuje rakovině a nemocem, ale žádný spolehlivý důkaz nenaznačuje, že je to pravda.


 

alkalická dieta potraviny

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Pokud dieta zní příliš dobře, aby to byla pravda, pravděpodobně to tak je. Příklad: Alkalická dieta je založena na teorii, že rakovině předcházíte změnou hladiny pH krve prostřednictvím potravin, které jíte.[1]

Tato tvrzení však nejsou podložena vědeckými důkazy, a to navzdory podpoře celebrit jako Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston a Victoria Beckham. Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli více o alkalické dietě, včetně vědy, která za ní stojí a zda skutečně funguje.

 

Obsah

Jak funguje alkalická dieta

Zdravotní přínosy alkalické stravy

Co můžete jíst na alkalické dietě?

Funguje alkalická dieta?

 

Jak funguje alkalická dieta

Zastánci diety věří, že nahrazení potravin s vysokým obsahem kyselin zásaditými potravinami může změnit hladinu pH těla a zlepšit celkové zdraví. Stupnice pH měří, jak kyselé nebo zásadité jsou různé látky. Může být použit k měření kyselosti nebo zásaditosti krve.[2] Například žaludek je nejkyselejší oblastí těla.

 

Rozsah pH je od 0 do 14, přičemž 7 je neutrální úroveň pH.

  • Kyselé: 0,0–6,9
  • Neutrální: 7,0
  • Alkalické (základní): 7,1–14,0

 

Chleba s máslem, dokáže předcházet rakovině tím, že tělo méně zakyseluje. Ale jakkoli jsou tato tvrzení slibná, není tu věda, která by to podpořila. Například studie, která tvrdila, že rakovina roste pouze v kyselém prostředí, byla provedena v laboratoři, spíše než při pohledu na lidské tělo.[3]

 

Věda diktuje, že nemůžete významně změnit hladinu pH krve konzumací zásaditých potravin. To je úkolem těla, které již má systém regulující rovnováhu pH. Tento vyrovnávací akt udržování hodnot pH na šťastné úrovni se děje především prostřednictvím ledvin, plic, jater a lymfatického systému.[4] Ledviny například detoxikují kyselinu močí.

 

Zdravotní přínosy alkalické stravy

avokádo a alkalická dieta

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Alkalická strava nemusí být schopna dostát svému největšímu požadavku, kterým je změna hladiny pH krve a prevence rakoviny. Ale to neznamená, že to není bez zásluhy, celebrity to chválí z nějakého důvodu. Ve svém jádru je alkalická strava zdravým způsobem stravování, který může vést ke zdravotním přínosům, jako jsou:

Zdravá váha

Shazování kilogramů ve fitku nemusí být hlavním důvodem, proč lidé zkouší alkalickou dietu, ale je to přirozený (a oblíbený) vedlejší účinek. Jádrem zásadité stravy je jíst nízkokyselé skupiny potravin, jako je zelenina, ovoce a luštěniny, a pít hodně vody. Mnoho věcí je mimo nabídku, jako jsou škroby s vysokým obsahem cukru, zpracované potraviny a alkohol. Při ztrátě hmotnosti bude také třeba vyměnit sportovní legíny za menší.

U posledně jmenovaných bylo dobře zdokumentováno, že přispívají k nárůstu hmotnosti a zvyšují riziko onemocnění, včetně rakoviny. Bylo například zjištěno, že nadměrná konzumace cukru zvyšuje riziko obezity a onemocnění způsobených obezitou, jako je prediabetes a diabetes 2. typu.[5]

 

Podpora ledvin

Nadměrná kyselost neboli metabolická acidóza je běžná u pacientů s onemocněním ledvin nebo selháním ledvin.[6] Protože ledviny odstraňují kyselinu z těla močí, může dojít k nahromadění kyseliny, pokud ledviny nefungují správně. Alkalická strava může zvýšit hladiny pH v moči, čímž se moč stane zásaditější nebo kyselejší. To pomáhá předcházet růstu bakterií, které mohou mít za následek stavy ovlivňující ledviny, jako je infekce močových cest a ledvinové kameny.[7]

Související: Podpořte funkci ledvin detoxikačním nápojem

Co můžete jíst na alkalické dietě?

nezdravé jídlo

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Zásady alkalické stravy jsou zkrácené a suché, což z ní činí jednu z nejvíce omezujících diet. Zde je návod, co byste měli a neměli jíst.

 

Potraviny, které lze jíst při zásadité dietě:

  • Ovoce (avokádo, melouny, banány, zelené kokosy)
  • Zelenina (okurky, špenát, ředkvičky, kapusta)
  • Luštěniny
  • Ořechy a semena
  • Zdravé tuky (olivový olej)

 

Důvody, proč se těmto potravinám vyhýbat, přesahují chuť. Jsou také považovány za zásadité potraviny, protože mají hodnotu pH vyšší než 7. Tyto potraviny jsou součástí dobře vyvážené stravy, která může podporovat zdravou hladinu cholesterolu, zvýšit energii a snížit riziko zdravotních problémů.[8]

 

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout při alkalické dietě:

  • Maso (čerstvé a zpracované)
  • Vejce
  • Citrusové plody (citrón, limetky, grapefruit)
  • Ryby a mořské plody
  • Zpracované potraviny
  • Slazené nápoje (ovocné šťávy, soda, alkohol)
  • Některé mléčné výrobky (sýry)

 

Kyselé potraviny mají pH nižší než 4,6. Když vaše tělo spaluje potravu jako palivo, zanechá metabolický odpad nebo „popel“. Teorie alkalické stravy je taková, že tento popel může ovlivnit kyselost krve a zanechat tělo náchylné k nemocem.

Funguje alkalická dieta?

Jednoduše řečeno, ne. Alkalická strava nemůže výrazně změnit hodnoty pH v krvi. Tělo má již pevně regulovaný systém k vyrovnání hladin pH. Navíc teorie, že rakovina roste pouze v kyselém prostředí, není podporována vědou. Dieta si však zaslouží určitou zásluhu. Vzhledem k tomu, že se zaměřuje na konzumaci různých druhů ovoce, zeleniny a dalších rostlinných potravin a zároveň snižuje spotřebu zpracovaných potravin, masa a cukru, může mít pozitivní dopad na zdraví člověka.

 

Reference

[1] The alkaline diet: What you need to know - https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/the-alkaline-diet--what-you-need-to-know.h18-1592202.html

[2] Acids, bases, pH, and buffers - https://www.khanacademy.org/science/biology/water-acids-and-bases/acids-bases-and-ph/

[3] The Alkaline Diet: Another Cancer and Diet Claim - https://www.aicr.org/resources/blog/another-cancer-and-diet-claim-the-alkaline-diet/

[4] What does blood do? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279392/

[5] Practical Strategies to Help Reduce Added Sugars Consumption to Support Glycemic and Weight Management Goals - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7839604/

[6] Metabolic Acidosis -  https://www.kidney.org/atoz/content/metabolic-acidosis

[7] Preventing Bladder Infections - https://www.womenshealthspecialists.org/health-information/bladder-infections/

[8] Poor Nutrition - https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/nutrition.htm

 

Autor: Sára Králová

Sára je multiplatformní editor, spisovatel a SEO stratég s více než 15 lety zkušeností. Psala pro řadu prodejen. Sára miluje zdraví a wellness a svou rozkošnou border kolii Emmy.

 

Zpět do obchodu