Jsou pro vás kešu ořechy dobré?


Jsou pro vás kešu oříšky zdravé? Kromě skvělé chuti jsou také plné živin a přinášejí našemu tělu řadu výhod.

Kešu oříšky mohou být šikovnou svačinkou samy o sobě, nebo je lze začlenit do vašeho jídelníčku jinými způsoby, od kešu másla ve smoothie až po skvělý doplněk ke smaženým hranolkům.

Zajímá vás nutriční hodnota kešu ořechů?


 

kešu oříšky účinkyZdroj obrázku: Pexels.com

 

Kešu jsou lahodnou svačinou s nízkým obsahem sacharidů, ale jsou pro vás kešu dobré? Jak se ukazuje, ano! Kešu ořechy nejen úžasně chutnají, ale jsou také plné mikroživin a kvalitních tuků, které mohou pomoci podpořit vaše zdravotní cíle. Čtěte dále a dozvíte se více o kešu výživě a o tom, co hledat v této lahodné svačině.

 

Obsah

Jsou pro vás kešu ořechy dobré?

Výhody kešu ořechů

 

Jsou pro vás kešu dobré?

jak rostou kešu ořechy

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Kešu, často označované jako kešu ořechy, jsou ve skutečnosti semena ledvinovitého tvaru pocházející z tropického stromu zvaného Anacardium Occidentale původem z Brazílie. Rostou také v mnoha částech Asie a části stromu kešu jsou běžnými léky v tradiční medicíně. Dnes jsou kešu ořechy považovány za výjimečně výživné superpotraviny, to je jeden z důvodů, proč by něly být v jídelníčku.

 

Dobře, teď k důležitým detailům: fakta o výživě kešu ořechů

Jeden kešu ořech obsahuje asi 21 % bílkovin, 46 % tuku a 25 % sacharidů. Jedna čtvrtina šálku obsahuje asi 200 kalorií, 5 gramů bílkovin, 9 gramů sacharidů a 16 gramů tuku.

Kešu oříšky mají dobrou rovnováhu mezi typy zdravých tuků, 62 % mastných kyselin kešu jsou stabilní mononenasycené tuky (MUFA), zatímco pouze 18 % jsou polynenasycené tuky (PUFA). Zatímco mnoho ořechů obsahuje vysoké hladiny PUFA, které podporují zánět, kešu ořechy mají relativně nízké množství PUFA, což pomáhá podporovat lepší profil mastných kyselin. Výživová hodnota kešu ořechů také pochází z přítomnosti antioxidantů, užitečných sloučenin, které pomáhají chránit před volnými radikály a podporují imunitní systém. Ještě lepší je, že kešu také obsahují důležité mikroživiny, jako je vápník, fosfor, draslík, mangan, selen, zinek a vitamín E. Mluvte o dobrém zdroji výhod.

Kešu máslo je také šikovná svačina, kterou můžete mít ve spíži, tato bohatá, krémová pomazánka působí jako pochoutka, ale má také některé solidní dietní a nutriční výhody.

 

Fakta o výživě kešu másla jsou následující:

Na porci polévkové lžíce obsahuje kešu máslo zhruba 97 kalorií, téměř 2 gramy bílkovin, asi 5 gramů sacharidů a 8,5 gramů tuku.[1]

 

Rychlá poznámka

Pokud máte alergii na stromové ořechy, pravděpodobně se budete chtít vyhnout kešu ořechům. Pokud si nejste jisti, poraďte se se svým lékařem nebo dietologem. A jako u většiny potravin jsou kešu oříšky prospěšné s mírou – nezapomeňte vyvážit konzumaci kešu s jinými čerstvými, celistvými potravinami.

Kešu ořechy v nabídce nemáme, ale dámské fitness legíny ano.

 

Výhody kešu ořechů

proč jsou kešu zdravé

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Jaké jsou některé zdravotní přínosy kešu ořechů? Zde je několik způsobů, jak mohou tyto ořechy podpořit vaše tělo: 

Posiluje kostní a kloubní tkáň

Obsah hořčíku a mědi v kešu oříšcích spolupracují na posílení kostní hmoty.[2][3] Většina hořčíku ve vašem těle je uložena v kostech, takže pokud ho máte nedostatek, vaše kosti budou zasaženy. Měď pomáhá udržovat kosti a klouby pružné tím, že syntetizuje kolagen a elastin.

Uvolňuje nervy

Hořčík v kešu oříšcích brání vápníku v nadměrné aktivaci nervových buněk, a proto je uvolňuje. Tato akce udržuje vaše krevní cévy a svaly také uvolněné. (Můžete si všimnout, že pokud jsou vaše hladiny hořčíku nízké, často dostanete svalové křeče.)

Udržuje zdravou pokožku a vlasy

Měď v kešu pomáhá produkovat různé enzymy, které se podílejí na tvorbě hemoglobinu a kolagenu. Kolagen je hlavní strukturální protein nacházející se ve vlasech a pokožce, který jim dodává pružnost, takže měď můžete považovat za jeden z prekurzorů vašich svůdných vlasů.

Pomocník při regulaci hmotnosti

Kešu obsahují méně tuku než jiné oblíbené ořechy, včetně pekanových ořechů, makadamových ořechů a vlašských ořechů. Ale to, co z nich dělá vítězný oříšek pro regulaci hmotnosti, je to, že jsou bohaté na živiny a energii a také poskytují určité množství vlákniny, což je činí více zasycujícími, což je  přínosem pro řízení hmotnosti.[4][5]

Podporují zdraví srdce

Podle některých studií může konzumace kešu oříšků jako součásti zdravé výživy přispět k podpoře normální funkce srdce.[6] [7] [8] [9]

Léčba cukrovky

Výzkum kešu ořechů a léčby cukrovky ukazuje potenciální výhody konzumace těchto ořechů. Studie provedená na pacientech s diabetem 2. typu ukázala, že každodenní konzumace kešu oříšků pomáhá snížit hladinu inzulínu v séru a jejich poměr LDL cholesterolu/HDL cholesterolu.[10] Další studie provedená na 300 dospělých s diabetem 2. typu zjistila, že suplementace kešu ořechy snižuje systolický krevní tlak a zvyšuje koncentrace HDL cholesterolu.[11]

 

Lahodné způsoby, jak si užít více kešu

Dobře, takže teď víte, že kešu jsou výživné, chutné a mají spoustu výhod. Jsou také univerzální. Můžete je jíst samotné nebo je najdete v některých proteinových tyčinkách.

Doporučujeme používat kešu před jinými ořechy nebo semeny, protože nutriční hodnota kešu je tak vyvážená. Tyčinky vybírejte takové, kde je kešu máslo a kešu moučka (jiný název pro kešu mouku).

 

Hledáte zdravé svačiny, které uspokojí vaše chutě mezi jídly? Podívejte se na tyto jednoduché svačiny, které vás udrží na správné cestě.

 

 

Reference

[1] Cashew butter - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100558/nutrients

[2] Magnesium - http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/magnesium

[3] Copper - http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/copper#food-sources

[4] Maira Bes-Rastrollo, Nicole M Wedick, Miguel Angel Martinez-Gonzalez, Tricia Y Li, Laura Sampson, and Frank B Hu Prospective study of nut consumption, long-term weight change, and obesity risk in women - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2683001/

[5] Richard D Mattes, Mark L Dreher Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms -  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20199999

[6] Viswanathan Mohan, Rajagopal Gayathri, Lindsay M Jaacks, Nagarajan Lakshmipriya, Ranjit Mohan Anjana, Donna Spiegelman, Raman Ganesh Jeevan, Kandappa K Balasubramaniam, Shanmugam Shobana, Mathialagan Jayanthan, Viswanathan Gopinath, Selvakumar Divya, Vasudevan Kavitha, Parthasarathy Vijayalakshmi, Mookambika Ramya Bai R, Ranjit Unnikrishnan, Vasudevan Sudha, Kamala Krishnaswamy, Jordi Salas-Salvadó, Walter C Willett Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29378038/

[7] Eunice Mah, Jacqueline A Schulz, Valerie N Kaden, Andrea L Lawless, Jose Rotor, Libertie B Mantilla, DeAnn J Liska Cashew consumption reduces total and LDL cholesterol: a randomized, crossover, controlled-feeding trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28356271/

[8] Marta Guasch-Ferré, PhD, Xiaoran Liu, PhD, Vasanti Malik, PhD, Qi Sun, MD, ScD, Walter C Willett, MD, DrPH, JoAnn E Manson, MD, DrPH, Kathryn M Rexrode, MD, MPH, Yanping Li, MD, PhD, Frank B Hu, MD, PhD and Shilpa N Bhupathiraju, PhD Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5762129/

[9] Dagfinn Aune, NaNa Keum, Edward Giovannucci, Lars T. Fadnes, Paolo Boffetta, Darren C. Greenwood, Serena Tonstad, Lars J. Vatten, Elio Riboli and Teresa Norat Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5137221/

[10] Reihaneh Darvish Damavandi, Seyedeh Neda Mousavi, Farzad Shidfar, Vida Mohammadi, Asadollah Rajab, Sharieh Hosseini and Javad Heshmati Effects of Daily Consumption of Cashews on Oxidative Stress and Atherogenic Indices in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled-Feeding Trial - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408729/

[11] Viswanathan Mohan, Rajagopal Gayathri, Lindsay M Jaacks, Nagarajan Lakshmipriya, Ranjit Mohan Anjana, Donna Spiegelman, Raman Ganesh Jeevan, Kandappa K Balasubramaniam, Shanmugam Shobana, Mathialagan Jayanthan, Viswanathan Gopinath, Selvakumar Divya, Vasudevan Kavitha, Parthasarathy Vijayalakshmi, Mookambika Ramya Bai R, Ranjit Unnikrishnan, Vasudevan Sudha, Kamala Krishnaswamy, Jordi Salas-Salvadó, Walter C Willett Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29378038/

 

 

Autor: Aneta Kolářová

Aneta Kolářová je zdravotní reportérka se sídlem v Praze. Psala pro řadu médií. Roky se věnovala udržitelnému podnikání. Je držitelkou magisterského titulu na škole žurnalistiky, kde se specializovala na televizní zpravodajství. Když nepracuje, pochutnává si na svých dvou dětech a ve své kuchyni.

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu