Syrovátková bílkovina je považována za jeden z nejčastěji používaných doplňků ve sportovní výživě. Při tréninku podporuje růst svalové hmoty a regeneraci.
Co je to syrovátkový protein?
Syrovátková bílkovina je přirozeně přítomna v kravském mléce. Říká se, že je kolem 20% bílkoviny v čerstvém mléce. Bílkovina se vyrábí během procesu výroby sýra, do mléka se přidávají určité enzymy, což způsobuje, že se mléko rozdělí na různé části. Jeden z nich se nazývá tvaroh, který se používá k výrobě sýra a zanechává za sebou syrovátkovou bílkovinu v tekuté formě. Kapalná syrovátka se pak pasterizuje a suší do prášku pro různá použití.
Už máš legíny na cvičení? Koukni na naše značkové legíny Gym Glamour.
Existují 3 různé typy syrovátkové bílkoviny
- koncentrát
- izolát
- hydrolyzát
Má tedy syrovátkový protein vedlejší účinky?
Pokud trpíte alergií na mléko nebo trpíte nesnášenlivostí laktózy, měli byste více než pravděpodobné vedlejší účinky na syrovátkovou bílkovinu. Alergie na mléko je častější u dětí a může vyvolat příznaky, jako je otok, svědění, zvracení nebo může být tak extrémní, že způsobuje anafylaktický šok. Alergie na mléko je třetí nejčastější, která způsobuje anafylaxi jako po arašídách.
Pokud je konzumován s mírou, nezpůsobuje obvykle žádné nežádoucí účinky.
Vysoká spotřeba však může způsobit:
- bolesti žaludku
- křeče
- sníženou chuť k jídlu
- nevolnost
- bolesti hlavy
- únava
Dalším nežádoucím účinkem může být akné. Syrovátkový protein může zvýšit produkci hormonu nazývaného růstový faktor 1 podobný inzulínu nebo IGF-1. Inzulín zvyšuje produkci mazu v našem těle. To je spojeno s vývojem akné a vaše póry se mohou ucpat.
Trpíte některým z výše uvedených nežádoucích účinků?
Pokud máte pocit, že máte některý z těchto nežádoucích účinků, vyzkoušejte jiné produkty, syrovátková bílkovina není jedinou variantou, jak doplnit bílkoviny.
Vyzkoušejte jiné druhy bílkovin
- konopný protein
- hrachový protein
- vaječný bílek
- hnědá rýže
- rostlinné proteinové směsi