Náš provoz zůstává nepřerušen, doporučujeme platby kartou nebo převodem, abyste se vyhnuli kontaktu s kurýrem nebo obsluhou.

Jak na sezonní potraviny?

jahody v misce

 

Jedna věc nad kterou se zamyslíme, když přijde na to, co jsme vložili na naše talíře, pojďme na sezonní potraviny! Ale nebojte se, sezónní stravování není tak technické, jak byste si mohli myslet.



Abychom vám to ulehčili, sestavili jsme seznam toho, kdy jsou populární ovoce a zelenina „v sezóně“. To by vám mělo poskytnout představu o tom, jak funguje sezónní stravování.

 

Podzim

  • Jablka
  • Květák
  • Celer
  • Dýně
  • Petržel
  • cuketa

 

Zima

  • Jablka
  • Červená řepa
  • Růžičková kapusta
  • Mrkve
  • Pórek
  • Houby

 

Jaro

  • Chřest
  • Rebarbora
  • Brokolice
  • Špenát
  • Jarní cibulky

 

Léto

  • Lilek
  • Borůvky
  • Cukety
  • Maliny
  • Jahody
  • Rajčata

 

Přidali jsme pro Vás nejnovější kolekci dámské fitness legíny na náš web. Legíny perfektně padnou a drží při dřepu.

 

Zde je několik věcí, na které byste měli myslet, pokud jde o sezónní stravování.


1. Výživa


Začneme bodem, o který se tolik lidí zajímá - naší výživou! Víme, že mnozí z vás chtějí znát odpověď na častou otázku, je sezónní jídlo výživnější než když jíme jídlo mimo jeho sezónu?

Frustrovaně krátká odpověď je… záleží.

Víme, víme! Ne to, co jste chtěli slyšet. Ale liší se v závislosti na skladování potravin, době, kdy byly vybrány, a jak brzy po jídle sníst produkt.

Souhlasíme s tím, že pokud jste si ráno vybrali hrst jahod a snědli je doma odpoledne, vaše produkce by byla velmi výživná s omezenou ztrátou živin.

Pokud jste si však vybrali jahody v pondělí ráno a jedli jste je pouze ve čtvrtek, je pravděpodobné, že vaše jahody od chvíle, kdy jsou sklizeny, ztratí některé živiny.

Zmrazené ovoce a zelenina se často sbírají, když dosáhnou své nejvyšší nutriční hodnoty, a okamžitě zmrazí, takže si produkt během skladování zachovává mnoho svých mikroživin.

Pokud hledáte nové možnosti, je nejlepší koupit si ovoce a zeleninu, kdykoli to budete potřebovat, a ne v jednom obchodě na celý týden. Ačkoli nevíte, jak dlouho jídlo sedělo na prodejně, můžete zkrátit dobu, kterou tráví uskladněné v lednici nebo misce na ovoce.


2. Cena


Pro některé z nás to nemusí být velké, ale pokud vás to zajímá, budete rádi, když uslyšíte, že nákup ovoce v sezóně je mnohem levnější než nákup uvedeného ovoce mimo sezónu sběru.

Je to proto, že jídlo v regálech našich supermarketů mimo sezónu produkce muselo cestovat dál, než aby se pěstovalo v běžných podmínkách. To v podstatě znamená, že platíme další cestovní náklady, když jídlo není sezonní.

Je také důležité zdůraznit, že cena hraje roli při odrážení dopadu našeho jídla na životní prostředí. Cennější jídlo znamená, že se cestuje dále, což má dopad na naši uhlíkovou stopu.


3. Chuť


I když je to osobní preference, někteří lidé říkají, že jídlo chutná lépe, když je vybíráno v sezóně! Úplně chápeme, odkud pocházejí, protože je pravděpodobně sladší, šťavnatější a zralejší než jeho protějšky, které v bedně urazily 1 000 kilometrů.


4. Pomoc komunitě



Nákup jídla v sezóně podporuje vaši místní komunitu, protože není žádným překvapením, že trhy zemědělců a místní farmy rostou pouze v sezóně!

Potraviny rostou levněji a pravděpodobněji budou prosperovat ve svém rodném prostředí. Když si koupíte jídlo z místní farmy nebo pěstitelů, zisky se vrátí zpět do vaší místní komunity.


Jak mohu začít jíst sezónně?


Začněte s prověřováním toho, co se prodává na místním zemědělském trhu. Pokud se cítíte lépe, hledejte recepty online, v knihách nebo v aplikacích, které v sezóně filtrují recepty kolem potravin.


Závěr

Podtrženo a sečteno, měli bychom jíst v sezónně. Ve prospěch životního prostředí, vaší místní komunity a vašeho bankovního účtu, abychom všichni měli prospěch z výběru potravin, které byly vypěstovány ve stejné sezóně. Koukněte na náš článek, kde najdete potraviny po kterých rostou svaly, Váš příští nákup bude fantastický.

Budet to bolet, pokud budete kupovat potravin mimo sezónu (jahodová maličkost v době Vánoc). Ale pokud rádi nakupujete potraviny mimo normální období, proč je nekupovat čerstvé, když byli právě sebrány a farmáři je sami zmrazili?