Jak udržet zdravé potraviny čerstvé?

zdravé potraviny skladování

Jak skladovat zdravé potraviny?

Vaše spíž je říší divů. Je to klíč k výživným jídlům, na které se můžete spolehnout, ať už jste připoutáni časem nebo se snažíte omezit své cesty do obchodu s potravinami. Jde o to, že běžné seznamy základních potravin ve spíži nejsou vždy ideální, zvláště pokud dodržujete keto, paleo, bezlepkovou nebo jakoukoliv dietu.

Níže najdete náš seznam základních zdravých potravin. Zůstaňte a zůstaňte zdraví.

 

Pokud jste zkusilinaše damske fitness leginy, tak už nikdy nebudete chtít jiné.

 

Oleje a tuky

Používejte oleje a tuky k vaření jídla, ale také k přidání chuti a uspokojujících tuků do vašich jídel. Zkombinujte oleje a tuky s dalšími základními surovinami ve spíži a vytvořte dresinky, omáčky a marinády.

 

  •      Kokosový olej
  •      Avokádový olej
  •      Olivový olej
  •      Ghí
  •      MCT olej
  •      Kakaové máslo
  •      Oříškové máslo, jako je mandlové nebo kešu
  •      Ořechy, jako jsou mandle, kešu a makadamie

 

Koření a chuť

Sušené bylinky a koření přeměňují obyčejné ingredience na lahodné, chutné pokrmy. Jiná dochucovadla, jako je jablečný ocet nebo hořčice, dodávají jas bohatým pokrmům a dresinkům. Níže uvádíme některé oblíbené koření, ale zásobte se tím, co používáte nejčastěji.

  •      Zázvor
  •      Koriandr
  •      Petržel
  •      Oregano
  •      Kurkuma
  •      Rozmarýn
  •      Tymián
  •      Šalvěj
  •      Skořice
  •      Hořčice
  •      Jablečný ocet
  •      Kakaový prášek nebo neslazený kakaový prášek
  •      Kokosové aminokyseliny
  •      Sůl (máme rádi himalájskou růžovou sůl)

 

Konzervy a trvanlivé zboží

Použijte tyto potraviny k doplnění vašich jídel, jako snadný zdroj bílkovin a sacharidů nebo k dochucení vašich oblíbených jídel. Pro jakékoli konzervované nebo skladovatelné zboží hledejte produkty bez BPA vyrobené s minimálním množstvím přísad. Pokud je to vhodné, vybírejte produkty vyrobené z organických surovin, krmených trávou a pastvinami. A zkontrolujte seznam ingrediencí: konzervované a skladovatelné potraviny mají tendenci obsahovat vyšší hladiny cukru a sodíku.

Základy

  •      Kokosové mléko
  •      Nemléčné mléko trvanlivé, jako je mandlové
  •      Zeleninový, kuřecí nebo hovězí vývar
  •      Připravené polévky
  •      Celá rajčata
  •      Rajčatová pasta
  •      Omáčka na těstoviny
  •      Salsa
  •      Kávová zrna
  •      Čaj
  •      Hořká čokoláda (78 % a více)
  •      Xylitol, monk fruit nebo jiná alternativní sladidla
  •      Surový med
  •      Často používané alternativní mouky, jako je tapioková, mandlová nebo kokosová mouka

 čerstvé jídlo

Sacharidy

  •      Bezlepkové těstoviny
  •      Bezlepkové tortilly
  •      Bílá rýže
  •      Konzervovaná dýně

 

Proteiny

  •      Udržitelně lovené ryb v konzervách, jako je tuňák nebo ančovičky
  •      Uzený losos
  •      Kolagenový protein
  •      Za studena zpracovaný, nedenaturovaný syrovátkový protein

 

 

Sladké brambory, squash a mrkev

Tato zelenina má delší trvanlivost, takže vám ve spíži nebo lednici vydrží několik týdnů. Skladujte zeleninu na chladném a suchém místě s dobrým větráním.

Uschovejte si je ve spíži

  •  
  •      Sladká brambora
  •      Zimní dýně, například ořešák nebo žalud
  •      Cibule a česnek

 

Uchovávejte je v lednici

  •      Mrkve
  •      Květák
  •      Zelí
  •      Řepa
  •      Růžičková kapusta
  •      Citrony
  •      Limetky

 

Mrazák

Otevřít dvířka mrazničky „dobře, technicky to není spíž, ale vaše mraznička je fantastický způsob, jak uložit nezbytnosti s dlouhou životností. Představte si to jako studená spíž? Zmrazená zelenina se často sbírá ve vrcholné zralosti, takže je stejně chutná a nutričně zdravá jako její čerstvé protějšky. A samozřejmě váš mrazák je perfektní místo pro uchování sypkých bílkovin. Kdykoli je to možné, volte bio zeleninu a maso chované na pastvě nebo maso chované ve volné přírodě.

 

  •      Brukvovitá zelenina, jako je brokolice a květák
  •      Vaření zeleniny, jako je špenát, kapusta a límce
  •      Zelené fazole
  •      Chřest
  •      Zvonovité papriky
  •      Bobule, jako jsou borůvky nebo jahody
  •      Kostky avokáda
  •      Maso, jako je mleté hovězí, jehněčí nebo vepřové maso
  •      Ryby, jako je losos, tuňák nebo pstruh
  •      Máslo (pevně zabalte do fólie a poté zmrazte)

Jeden poslední popis, který se nikam jinam na tomto seznamu nevešel: vejce. Nejen, že jsou kompletní bílkovinou, ale vejce také vydrží ve vaší lednici až pět týdnů. Dobře se spárují s řadou zdravých spon do spíže, jak uvidíte níže.

 

Jak při hubnutí zařadit zdravé svačiny, do svého jídelníčku?

Zpět do obchodu