Co je to dietní vláknina?

chia semínka a vláknina

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Mnozí z nás slyšeli doporučení začlenit do své stravy více vlákniny,[1] ale co přesně vláknina znamená? Dietní vláknina je skupina uhlohydrátů nacházejících se v rostlinách. Protože naše tělo není schopno ji plně strávit, nepřidává do naší stravy žádné kalorie a dokonce má pozitivní vliv na naše zdraví. Přečtěte si dále, abyste získali informace o výhodách vlákniny pro naše střeva a celkového zdraví.

 

Obsah

Co je dietní vláknina?

Jaké jsou výhody dietní vlákniny?

Kolik vlákniny potřebuji?

Závěr

 

Co je dietní vláknina?

Když vidíte na etiketě potraviny označení "dietní vláknina", má to na mysli skupinu nestravitelných sacharidů obsažených v rostlinných potravinách, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty, fazole a luštěniny.[2] Existuje několik kategorií komplexních sloučenin klasifikovaných jako dietní vláknina, včetně:

 

Vláknina je často rozdělena do dvou typů: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina se fermentuje ve střevech, zatímco nerozpustná přidává objem s omezenou fermentací.

 

Jaké jsou výhody dietní vlákniny?

vláknina a zdravé srdce

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Dietní vláknina má mnoho zdravotních výhod spojených s její nestravitelností ve střevech. Vysoký příjem vlákniny je spojen se sníženým rizikem mnoha chronických zdravotních problémů.[3]

 

Dieta s vysokým obsahem vlákniny může mít následující výhody:

  • Zdravé srdce: Vysoký obsah vlákniny ve stravě má pozitivní dopad na hladinu cholesterolu, krevní tlak a riziko srdečních chorob.[4]
  • Kontrola inzulínu a krevního cukru: Výzkum naznačuje nižší riziko problémů spojených s kontrolou krevního cukru a citlivostí na inzulín.[5]
  • Ztráta váhy: Studie ukazují spojení mezi dietou s vysokým obsahem vlákniny a úspěšným hubnutím, protože vláknina zasytí a předchází k přejídání.[6]
  • Zdravé trávení: Rozpustná vláknina zpomaluje trávení, udržuje pocit plnosti, zatímco nerozpustná vláknina urychluje trávení a podporuje pravidelnost stolice.[7]
  • Zdraví imunitního systému: Fermentace rozpustné vlákniny ve střevech podporuje zdravé bakterie a stimuluje imunitní systém.

 

Kolik vlákniny potřebuji?

hruška a vláknina

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Dospělí by měli konzumovat přibližně 14 g vlákniny na 1000 kalorií. To odpovídá průměrně 35 g denně u mužů a 25 g denně u žen.[8] Pokud jíte méně než cílové množství, postupně zvyšujte příjem vlákniny, abyste předešli zažívacím problémům.

 

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny:

  • Fazole
  • Brokolice
  • Kukuřice
  • Jablka
  • Hrušky
  • Brambory
  • Avokádo
  • Artyčoky
  • Ořechy
  • Semena
  • Bobule
  • Banány
  • Avokádo
  • Pomeranče
  • Celer
  • Růžičková kapusta
  • Květák
  • Zelí
  • Ječmen
  • Oves
  • Quinoa
  • Hnědá rýže
  • Hrášek

Závěr

Dietní vláknina přináší mnoho zdravotních výhod a potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou podporovat různé aspekty zdravého životního stylu, vždy dbejte také na vhodné legíny na cvičení. Začlenění výživných rostlinných potravin s vysokým obsahem vlákniny do vaší stravy může přispět k udržení celkového zdraví.

 

Reference

[1] How to get more fibre into your diet -  https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/digestive-health/how-to-get-more-fibre-into-your-diet/

[2] Fiber - https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/

[3] Thomas M. Barber, Stefan Kabisch, Andreas F. H. Pfeiffer and Martin O. Weickert The Health Benefits of Dietary Fibre - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/

[4] Eat more fiber-rich foods to foster heart health - https://www.health.harvard.edu/heart-health/eat-more-fiber-rich-foods-to-foster-heart-health

[5] Fiber: The Carb That Helps You Manage Diabetes - https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/role-of-fiber.html

[6] Making one change — getting more fiber — can help with weight loss - https://www.health.harvard.edu/blog/making-one-change-getting-fiber-can-help-weight-loss-201502177721

[7] Lisa Fields How Fiber Helps Your Digestive Health - https://www.webmd.com/diet/features/fiber-digestion

[8] How Much Fiber You Need and Why It Matters - https://health.clevelandclinic.org/fiber

 

Autor: Rebeka Chejlavová

Rebeka Chejlavová je spisovatelka a redaktorka s více než 10 lety zkušeností s copywritingem se specializací na zdraví, wellness a kulturu. Rebeka má bakalářský titul z univerzity. Ráda vstává velmi brzy a pije silnou kávu. Když zrovna nečte o nejnovějším vývoji ve fitness a výživě, můžete najít její trénink jiu jitsu, přípravu jídel nebo poslech podcastů.

 

Tento článek byl aktualizován o nový obsah 17.12.2023

Zpět do obchodu