Spojení mezi genetikou a výživou

optimální výživa

Optimální výživa

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč může určitá dieta pro některé fungovat dobře, zatímco jiní se snaží dosáhnout výsledků při stejném způsobu stravování? Pryč jsou doby univerzálního přístupu k výživě. Vstupte do výživy založené na DNA, známé také jako nutrigenetika nebo nutrigenomika. Variace v naší genetické výbavě neurčují pouze barvu našich vlasů a očí, ale nyní se uznává, že jedinečné rozdíly v našich genech mohou také ovlivnit, jak efektivně naše těla rozkládají a metabolizují jídlo, které konzumujeme, což může přímo ovlivnit naše zdraví. Zatímco 99 % naší genetické výbavy je identických, existuje asi 10 milionů genetických variací mezi jednotlivci, a proto v celé populaci budeme mít různé nutriční požadavky a různé reakce na určité potraviny a živiny. Proto je nyní za nejlepší postup považován personalizovanější přístup k výživě.

Krásné a kvalitní sportovní oblečení jedině na našem eshopu. Výbírejte z pánského a dámského oblečení na našem eshopu.

Co nám říká nutrigenomika?

Spojení mezi genetikou a výživou je stále rostoucí oblastí studia, abychom pochopili, jak naše genetická výbava může ovlivnit individuální nutriční požadavky a jak mohou určité nutriční faktory chránit DNA před poškozením. DNA (zkratka pro kyselinu deoxyribonukleovou) je molekula, která obsahuje genetický kód člověka (a všech živých organismů). Genetické variace mohou způsobit odlišnou reakci na určité složky v potravinách, jako je lepek v chlebu a těstovinách nebo kofein v čaji a kávě, spolu s bílkovinami, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály přítomnými v mnoha potravinách. To vysvětluje, proč někteří lidé nesnášejí určité druhy potravin, zatímco jiní nepociťují žádné nepohodlí nebo problémy s konzumací stejného jídla. Naše genetická výbava je zásadní pro naše zdraví a zvláště jeden gen, který je čím dál lépe pochopený, je gen FUT2. FUT2 nám umožňuje produkovat enzym zvaný α1,2-fukosyltransferáza (nebo 2-FL). Tento enzym se používá k produkci glykanů nacházejících se ve střevním hlenu a ve slinách, které jsou součástí přirozeného obranného systému těla. Přibližně 20 % populace má změněný gen FUT2, což znamená, že nejsou schopni produkovat tento enzym. Tito jedinci jsou označováni jako nevylučující FUT2, zatímco ti, kteří mohou produkovat enzym, jsou známí jako sekretoři FUT2.

Ukázalo se, že neschopnost produkovat enzym 2-FL má určité důsledky pro zdraví, protože tento enzym je klíčovou živinou pro mnoho prospěšných bakterií (zejména bifidobakterií) ve střevě. Nedostatek tohoto enzymu se proto obvykle projeví výrazně nižšími hladinami prospěšných bakterií, což může mít za následek slabší střevní bariéru a nevyvážený imunitní systém. Kromě toho mají nesekretorové FUT2 zvýšené riziko celiakie, IBS a diabetu 1. typu.

kombucha

Fermentované potraviny

Bylo také prokázáno, že nedostatek prospěšných bakterií ve střevě, známý jako nevyvážený mikrobiom, produkuje méně esenciálních aminokyselin a vitamínů, jako je tryptofan a tyrosin, které jsou nezbytné pro zdravý nervový systém. Naše strava však má přímý dopad na náš střevní mikrobiom a bylo prokázáno, že konzumace vyvážené a pestré stravy podporuje odolnější a zdravější střevní mikrobiom. Konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (např. celozrnné výrobky, luštěniny, zelenina a ovoce) a probiotických fermentovaných či nakládaných potravin (např. jogurt, kimchi, kefír, kysané zelí, miso a kombucha) pomůže zlepšit střevní mikrobiom spolu s mnoha dalšími silnými výhodami. Zdravá střeva zajišťují fyzické i duševní zdraví. V důsledku toho může být pochopení vašeho jedinečného genetického profilu a jeho důsledků pro reakci vašeho těla na potraviny, které konzumujete, neuvěřitelně užitečným nástrojem, protože vám to umožní činit informovaná dietní rozhodnutí, která nejlépe vyhovují vašim konkrétním nutričním potřebám. DNA však není diagnostická a je pouze jedním aspektem složitějšího obrazu. Životní styl a faktory životního prostředí hrají nesmírně významnou roli v našem celkovém zdraví a měly by být považovány za prioritu. Ochrana naší DNA začíná tím, co si dáme na talíř.

Personalizovaná výživa je stále více uznávána a předpokládá se, že bude mít silnou budoucnost v oblasti zdravotní péče a prevence nemocí. Dále může být nutrigenomika dokonce využita jako metoda zvýšení sportovního výkonu. Pochopení toho, jak naše specifické geny reagují na různé složky stravy, nám umožňuje využít potenciál výživy v plném rozsahu ke zlepšení, zvládání a dokonce k prevenci různých zdravotních problémů. Genetické testování nám také umožňuje snížit nebo řídit příjem určitých skupin potravin nebo látek, jako je kofein nebo alkohol, na které můžeme být nevědomky citliví nebo netolerantní. Přizpůsobením našich nutričních požadavků tak, aby doplňovaly naši genetickou výbavu, můžeme maximalizovat výhody, které může mít výživa pro naše zdraví a pohodu. Naše genetická informace zůstává po celý život stejná, takže znalosti, které získáte o své jedinečné genetické výbavě, můžete nosit s sebou po celý život, abyste podpořili své zdraví a dlouhověkost.

 

Znáte všechny výhody rostlinné stravy? Pokud ne, koukněte na náš eshop.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení